Lani so na Exit zvabili imena, kot so Faith No More, The Chemical Brothers, Placebo, Mika, Missy Elliott, Röyksopp in druga, letos bodo zabavali Arcade Fire. Foto: EPA
Lani so na Exit zvabili imena, kot so Faith No More, The Chemical Brothers, Placebo, Mika, Missy Elliott, Röyksopp in druga, letos bodo zabavali Arcade Fire. Foto: EPA
Festival Exit
Exit je zaradi glasbenega izbora, zabave in geografske bližine tudi obvezna postojanka mnogih Slovencev. Foto: EPA

Arcade Fire, kanadski rockband, ki ga vodita zakonca Win Butler in Regine Chassagne, je pozornost občinstva in kritikov pritegnil leta 2004 z nagrajenim prvencem Funeral. Album Neon Bible iz leta 2007 je zapečatil njihov status in razširil bazo oboževalcev in kritikov, lanski album The Suburbs pa jih je dokončno izstrelil v orbito enega najvidnejših predstavnikov indierocka.

Med številnimi nagradami in priznanji je najbolj sveža nominacija za najboljši album 2010 po izboru revije Q, izdelek The Suburbs pa se poteguje tudi za album leta na podelitvi grammyjev. Poleg vseh hvalospevov je prava paša za oči in balzam za ušesa njihov scenski nastop, ko si sedem članov skupine podaja kar 16 različnih inštrumentov.

Na plesnem odru Tiga in Gramophonedzie
Prav tako iz Kanade prihaja didžej in producent Tiga, legenda zvoka elektropopa in housa, ki so mu svetovni sloves prinesli remiksi za Scissor Sisters, Felix Da Housecat, LCD Soundsystem in Boys Noize. Plesišče na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu bo še bolj segrel tudi Slovencem poznani Gramophonedzie, avtor poletne uspešnice Why Don’t You, ki se je uvrstil na vse evropske lestvice, videospot za to pesem pa je na YouTubu nabral že skoraj pet milijonov ogledov.

Še tretjič zapored bo obiskovalce Exita "pretresel" tudi mladi producent in didžej James Zabiela, ki je znan po tehniki in hitrosti menjavanja ritmov housa, breakbeata in tehna.

Ljubitelji new-rava pa bodo uživali v pesmih iz novega albuma britanske skupine Hadouken!. Na Exit prihajajo v polni zasedbi in z repertoarjem z novega albuma, ki so ga napovedali za začetek letošnjega leta.

Za 12. festival Exit, ki po mnenju mnogih velja za najboljši glasbeni festival jugovzhodne Evrope, je na voljo še nekaj ugodnih paketov, ko vas bo štiridnevna vstopnica, kampiranje in avtobusni prevoz stalo 59 evrov. Cena bo poleti seveda precej narasla.

Arcade Fire - The Suburbs

Tiga - Mind Dimension

Gramophonedzie - Why Don' t You

James Zabiela - Darkness By Design

Hadouken! - House is Falling