Glavni oder Exita, pred katerim se je kar trlo glasbenih navdušencev. Foto: MMC RTV SLO
Glavni oder Exita, pred katerim se je kar trlo glasbenih navdušencev. Foto: MMC RTV SLO
Festival Exit
Srečnice, ki so na odru plesale z zvezdnikom Pharrellom Williamsom. Foto: MMC RTV SLO

V četrtek se je začela največja zabava na Balkanu, ki je privabila več kot 40.000-glavo množico med zidove in v okolico trdnjave, ki se je v soju kričečih barv tresla vse do trenutka, ko je sonce na lica žurerjev posijalo s prvimi jutranjimi žarki.

Prvi dan je festival, ki je bil lani razglašen za najboljši evropski glasbeni festival, obiskalo nekoliko manj ljudi kot sicer. Organizatorji so med množico našteli dobrih tisoč slovenskih žurerjev. Iz Slovenije proti Novemu Sadu je že v sredo ponoči krenilo šest avtobusov, vsaj še dvakrat toliko pa se jih je na Exit odpravilo tudi z vlakom in v lastni režiji.

Več o drugih dnevih festivala si preberite v prihodnjih dneh.
O Exitu
Vrata največjega glasbenega festivala v jugovzhodni Evropi so se odprla v četrtek ob 17.00, s čimer se je deveti Exit po vrsti tudi uradno začel. Na prizorišču Petrovaraždinske trdnjave so med najbolj obiskanimi tudi trije največji odri, in sicer glavni, plesni in oder Fusion.

30 šankov, 433 stranišč in 1 izhod
Plačevanje pijače na Exitu poteka izključno v tokenih, kupiti pa je mogoče le sokove, pivo, vino in vodo. Zaradi ozke okrepčilne izbire marsikdo ostane slabe volje. Nekoliko bolje so stojnice založene s hrano. Poleg domače, morske in kitajske hrane so na voljo celo vegetarijanska in veganska hrana. Toaletni prostori so zgodba zase. Kemični, kot je to običajno za vse prireditve na prostem, a z zelo neposrečeno izbiro postavitve. Praviloma se nahajajo tik ob festivalskem odru, s čimer pa obiskovalce odganjajo z neznosnim vonjem.

Omeniti velja tudi ironijo Exita. Če prizorišče zapustiš, se tja istega dne ni mogoče vrniti. Izhod je na Exitu pač samo eden, s čimer naj bi imeli organizatorji večji nadzor, sicer pa za dobro počutje na festivalu skrbi pet tisoč zaposlenih, med katerimi je kar tisoč varnostnikov in redarjev.

Od Nightwisha do N.E.R.D.-a
V četrtek se je glavni oder tresel pod težo finskih heavy metal ritmov, zavitih v objem opernega glasu pevke skupine Nightwish. Zatem je oder zasedla skupina N.E.R.D., ki je v trenutku osvojila občinstvo, še posebej njihov vokalist Pharrell Williams, ki je poskrbel za evforično navdušenje najstnic, s tem ko jih je nekaj povabil k sebi na oder. Za ljubitelje elektronske glasbe je s svojim venčkom psihedelije poskrbel Sven Vath.

P. Š.