Igralec, ki so mu pred več kot 30 leti diagnosticirali Parkinsonovo bolezen, je znan tudi po tem, kako je v kultnem filmu Nazaj v prihodnost igral kitaro. Foto: EPA
Igralec, ki so mu pred več kot 30 leti diagnosticirali Parkinsonovo bolezen, je znan tudi po tem, kako je v kultnem filmu Nazaj v prihodnost igral kitaro. Foto: EPA

Zasedba Coldplay se je v zgodovino zapisala kot prva skupina, ki je že petkrat nastopila kot glavno ime britanskega glasbenega festivala Glastonbury – prvič so tam igrali na manjšem odru New Bands Tent leta 1999, kot glavna izvajalka pa je zasedba nastopila leta 2002, 2005, 2011 in 2016. Tokrat pa so svoj koncert člani, ki so svoj zgodovinski koncert s 15-minutno zamudo začeli z uspešnico Yellow, popestrili tudi s prav posebnim gostom presenečenja.

Več kot 100.000-glava množica na prizorišču, v kateri so bili tudi Tom Cruise, Simon Pegg in Gillian Anderson, in gledalci prenosa koncertnega dogajanja so bili osupli, ko so videli, da je na oder v invalidskem vozičku prišel igralec Michael J. Fox.

63-letnik, ki se že več kot 30 let bori s Parkinsonovo boleznijo in je pred kratkim namignil, da se bo vrnil v igralske vode, je Coldplay s kitaro pospremil med skladbama Fix You in Humankind. Mnogim glasbenim navdušencem, ki so bili priča legendarnemu prizoru, so se ob tem zarosile oči, poroča Daily Mail.

"Glavni razlog, zakaj smo sploh skupina, je, da smo gledali film Nazaj v prihodnost (Back to the Future). Zato smo za vedno hvaležni našemu junaku in enemu najbolj neverjetnih ljudi na Zemlji, Michaelu J. Foxu," je med nastopom dejal Chris Martin, pevec britanske skupine, v kateri so še basist Guy Berryman, kitarist Jonny Buckland in bobnar Will Champion, ki so po nastopu zapisali, da je bila to noč, ki je nikoli ne bodo pozabili.

Fox, ki so mu Parkinsonovo bolezen diagnosticirali leta 1991, ko je bil star zgolj 30 let, od leta 2000 pa je njegova fundacija zbrala več kot dve milijardi dolarje za raziskave tega zdravstvenega stanja, je sicer navdušen glasbenik in je znan tudi po tem, kako je v kultnem znanstvenofantastičnem filmu iz leta 1985 igral kitaro.

Nastop Coldplaya sicer ni bil edini zgodovinski koncert letošnjega Glastonburyja – prvič je na festivalu nastopila tudi k-pop skupina. Ta čast je pripadla članom zasedbe SEVENTEEN. Kot glavno ime pa je prvič nastopila Dua Lipa.