Mirko v prihajajočih dneh načrtuje izdajo novega albuma. Foto: Osebni arhiv
Mirko v prihajajočih dneh načrtuje izdajo novega albuma. Foto: Osebni arhiv
Mirko Vorkapić
Novomeščan ni borec le v prenesenem pomenu, saj se že dalj časa ukvarja s tajskim boksom. Foto: Osebni arhiv
Mirko Vorkapić
Za Mirka so v življenju rap in borilne veščine enako pomembni. Foto: Osebni arhiv
Mirko Vorkapić
'Postavili so nam nevidno kletko, ki ima rešetke narejene iz izmečkov zabavne industrije, reklamnih panojev, kjer paradirajo pošati modnih gurujev, ki jih mladina časti, pri tem pa izgublja kritičen pogled, ki ga je nekoč imela,' je bil v pogovoru kritičen Mirko. Foto: Osebni arhiv

Raper Mirko Vorkapić se te dni predstavlja z videospotom za prvi singel Kje ste s prihajajoče plošče Borec v meni, ki so ga snemali na različnih lokacijah v Novem mestu. "Slog komada in videa je hip-hop stara šola, da se gledalce in poslušalce opomni na t. i. zlata leta, ko je bil hip-hop, vsaj kar se kvalitete tiče, na vrhuncu," je Mirko razložil za MMC. Več si lahko preberete spodaj.


Rapovska scena vas je najprej spoznala pod vzdevkom Atila, zakaj ste se preimenovali?
Preimenoval se nisem, ker mi je bilo vedno ime Mirko (smeh). Kar se pa "umetniškega" imena tiče, pa najprej zato, ker verjamem, da je hip-hopovska oblika izražanja sebe, svojih stališč, pogledov, občutkov … Jaz stojim za svojimi besedami, ki jih izrečem v komadu, ne pa neki Atila, zgodovinski lik. Drugo, prihajajoča plošča Borec v meni, ki izide jeseni letos, ima slovanski pridih in bilo bi malce čudno, če bi o tem predaval nekdo s hunskim vzdevkom, kajne?

Kako so se drugi odzvali na to preimenovanje?
Pozitivno, sploh ko sem pojasnil, zakaj takšna odločitev. Najprej moraš biti zvest sebi, da si lahko zvest drugim in drugi bojo zvesti tebi.

Rap ali tajski boks - kaj pride prej? Kako se dopolnjujeta?
Najprej tajski boks. Brez dvoma. S tajskim boksom se ukvarjam že vse od otroštva in postal je neodtujljiv del mene, mojega vsakdana. Seveda to velja tudi za rap, vendar imava s tajskim boksom daljšo zgodovino. Dopolnjujeta pa se gotovo. Sploh v smeri tajski boks–rap, ker se v mojem ustvarjanju kaže prisotnost borca, pa ne nujno le borca v ringu, ampak borca za pravice, svobodo, ne ameriško in evropsko, ampak našo … Borca v življenju.

V enem izmed intervjujev ste dejali, da želite predstavljati ulice, kakršne so v Sloveniji. Kakšna je slovenska ulica? Kako jo predstaviti?
Slovenska ulica ni ameriška ulica. Tukaj smo odraščali v drugačnih razmerah, v drugem sistemu/v času tranzicije, zato slovenski raper ne more ravno živeti v ameriških zgodbah in filmih. Vse to pa ne pomeni, da se tukaj ne dogajajo slabe stvari, da tukaj ni črnih dni, da tukaj ni mamil, pretepov, kraj, tudi umorov … Sam poskušam stvari zajeti čim bolj realno, vendar pa lahko vsako stvar predstaviš na več načinov, zato je slovenska ulica takšna, kot jo vsak posameznik vidi. Več raperjev, več različnih pogledov na ulico.

Koliko vam gredo na roke današnje (neugodne) gospodarske in družbene razmere pri pisanju besedil? Se je kaj spremenilo, če naredite primerjavo z začetki?
Slabe gospodarske razmere ne gredo nikomur na roko, razen peščici, ki gradi svojo oblast na grbi tistih, ki nimajo, a dejansko držijo cel sistem na svojih hrbtih. Problematične pa niso le gospodarske razmere, saj je tudi stanje uma in duha katastrofalno. Možgane so nam oprali z lažnimi ideali, z neko kvazizdruženo Evropo po diktatu Amerike, z vcepljanjem manjvrednostnega kompleksa, češ da potrebujemo nekoga, ki nas bo varoval. V resnici pa nam nočejo povedati, da so 'zahazardirali' našo samostojnost, da so v službi velikih sil in da so izdali narod. Pri tem pa seveda veliko vlogo v obliki manipulativnega orodja igrajo tudi mediji. Današnja družba in sistem, v katerem živimo, sta ustvarila slepo maso, ki razmišlja dirigirano v smeri hipermaterializma, lažnega blišča in asocializacije. Postavili so nam nevidno kletko, ki ima rešetke narejene iz izmečkov zabavne industrije, reklamnih panojev, kjer paradirajo pošasti modnih gurujev, ki jih mladina časti, pri tem pa izgublja kritičen pogled, ki ga je nekoč imela. Če ne bo kmalu prišlo do zdramitve kritične mase, se lahko za vedno poslovimo od ideje o svobodi in napredku. Današnje stanje tako ni presenečenje, in ko se bo še poslabšalo, je treba biti pripravljen na boj.

Kdo je vaše primarno poslušalstvo?
Težko bi ocenil ciljno skupino. Poslušajo me tisti, ki se lahko z menoj poistovetijo ali pa jim enostavno ustreza ambient komadov. Definitivno imam največji krog poslušalcev v Novem mestu. Tudi starostne skupine so različne. Od srednješolcev pa do tistih 20+. Morda bi bil najbolj natančen, če rečem: "Moje primarno poslušalstvo so borci."

Spodaj si lahko pogledate videospot za single Kje ste.