Končal se je 32. Festival Lent

Največji slovenski medkulturni festival na prostem je privabil vse generacije. "Ljudje so čudoviti, vsi so prosili, da se fotografiramo, bilo je zelo zanimivo," je svoje vtise za TV Slovenija povzela Vladana Kodrović iz Folkarta Črna gora, ena izmed nastopajočih. Nad odzivnostjo občinstva je bila navdušena tudi Mojca Špik iz Fabla Collective.

Festival Lent je njegov prvi mož oklical za največji festival na prostem v Sloveniji, pa tudi najbogatejši. "Ne najbogatejši po denarju, ampak najbogatejši zaradi tega, ker od vseh festivalov lahko ljudem, ki to danes maksimalno potrebujejo, damo ogromno stvari zastonj ali za minimalen denar," je pojasnil direktor dogodka in Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Po dveh letih premora se je festival končno vrnil na lentovsko promenado, kjer je potekalo več kot 40 prireditev. "Nismo vedeli, kaj pričakovati, saj nismo vedeli, kako se bo obnesla ulica, ki je tak živi javni prostor," je priznal Marko Brumen, producent Ane Desetnice na Lentu, a pristavil, da je bila odlična – obisk je bil množičen, številni so še po predstavi ostali in se pogovarjali z ustvarjalci.

Tudi obiskovalci so bili zadovoljni tako s programom kot tudi izvajalci, podpirajo pa to, da mora biti festival še naprej ob Dravi, kot je že tradicija. In čeprav so se novi odri na prenovljenem Lentu odlično obnesli, pa organizatorji festivala še zdaleč niso opustili želje po plavajočem odru. Zato so toliko bolj razočarani nad novico, da občina prodaja pontone, na katerem je nekdaj stal glavni oder na Dravi.

Dogajanje na osrednjem prizorišču na Trgu Leona Štuklja se je sicer sklenilo s 36. Folkartom

Nastopile so skupine iz Južne Koreje, Nove Zelandije, Paname, Portugalske, Črne gore, Slovenije in Indije. "Družijo se med seboj in vsem je zelo pomembno, da se različne kulture spoznavajo. Rojevajo se prijateljstva za vse življenje," je za Radio Prvi dejala vodja 36. Folkarta – mednarodnega festivala folklore, ki velja za predhodnika Lenta, Alenka Klemenčič in poudarila, da ta dokazuje, da je kultura res tista osnova, ki združuje ljudi.

V preteklih devetih dneh je festival po poročanju Radia Prvi z milijonskim proračunom, pri čemer je mariborska občina prispevala 170 tisoč evrov, oživil mestni park ter poleg Lenta še ulice in trge. Nevladne organizacije so odkrivale skrita prizorišča in dvorišča, JazzLent pa je gostil mednarodno znana glasbena imena.