Pink je svoj prvi album izdala februarja 2000 in jih potem nanizala še sedem. Zadnji (Hurts 2B Human) je izšel leta 2019. Foto: EPA
Pink je svoj prvi album izdala februarja 2000 in jih potem nanizala še sedem. Zadnji (Hurts 2B Human) je izšel leta 2019. Foto: EPA

PPL je lestvico objavil v čast nacionalnega dne albumov, ki ga v Združenem kraljestvu praznujejo v soboto (16. oktobra) in je letos posvečen ženskim izvajalkam. Lestvica je nastala na podlagi podatkov o uporabi glasbe in predvajanju, ki so jih posredovale britanske radijske postaje in televizijski kanali, poroča BBC.

Po teh podatkih je največkrat predvajana izvajalka 42-letna Pink oz. Alecia Beth Moore, kot je njeno pravo ime. Glasbenica se je namreč v več kot 20-letni karieri (prvenec Can't Take Me Home je izdala leta 2000) s svojimi številnimi uspešnicami redno uvrščala na vrh seznamov najbolj predvajanih skladb.

Na začetku kariere je prepričala s skladbami, kot so Most Girls, You Make Me Sick in There You Go. Z drugim albumom se je usmerila v nekoliko bolj rockovske vode, pozneje pa se vrnila k popu. Med njenimi uspešnicami so tudi Just Give Me A Reason, Try, What About Us, Sober in Walk Me Home.

Drugo mesto na lestvici je pripadlo Madonni, ki se je v štiri desetletja dolgi karieri redno uvrščala na vrhove lestvic najbolj predvajanih izvajalk, med njene najuspešnejše albume pa poznavalci štejejo True Blue, Ray Of Light in Music. Na tretje mesto se je uvrstila Katy Perry, katere album Teenage Dream je bil eden najbolj priljubljenih v letu 2010. Rihanna in Lady Gaga sta na četrtem oziroma petem mestu.

Šele na šesto mesto se je uvrstila prva Britanka, Adele, ki je nedavno napovedala vrnitev na glasbeno sceno z novim singlom Easy On Me. Njen drugi studijski album 21 velja za enega najuspešnejših vseh časov, prejel je tudi nagradi grammy in brit za album leta.

Avstralska glasbenica Kylie Minogue, ki se je uvrstila na osmo mesto, je po pisanju BBC-ja dejala, da ji je "v veliko čast, da je ena od najbolj predvajanih britanskih umetnic 21. stoletja in da je v tako odlični družbi".

Izvršni direktor družbe PPL Peter Leathem pa je ob objavi lestvice presodil, da ta združuje izjemno število nadarjenih izvajalk, ki poosebljajo največkrat predvajano glasbo v Združenem kraljestvu, poleg tega pa so nekateri njihovi albumi pustili največje pečate v zgodovini (pop)glasbe.