Rudi Bučar je ploščo Konəc izdal leta 2015. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar je ploščo Konəc izdal leta 2015. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar
Vsestranski glasbenik želi s koncertom poskrbeti za večjo prepoznavnost Istre. Foto: Alan Radin, Radio Koper

Vsestranski glasbenik je leta 2012 končal študij džezovskega petja in aranžiranja na Akademiji za glasbo v Trstu. V slovenski Istri so ga že razglasili za svojega trubadurja - lahko bi se reklo, da je postal sodobna primorska legenda.
Glasbenik pričakovanj za sobotni koncert nima. "Jaz se na pričakovanja v bistvu ne zanašam, saj nas velikokrat ohromijo. Želje pa imam. Želim si, da bi koncert uspel in da bi s tem tudi Istri nekako pomagal priti do še večje prepoznavnosti, da pokažemo vse tiste lepote, ki jih imamo."
Kaj vse pa na koncertu čaka obiskovalce?
"Gre za to, da želimo Istro prinesti v Cankarjev dom. V preddverju bo že ob 19. uri nekaj ikon iz severnega dela Istre, ki bodo predstavili svoje izdelke. Nastopil bo tudi lokalni kvartet Sedem plus, ki bo opeval istrske ljudske skladbe. Ob 20. uri pa začnemo koncert," je v pogovoru za MMC dodal Bučar.

Rudi Bučar že dobro desetletje ohranja istrsko kulturno dediščino. Dvanajst let po izidu prvega albuma se bo občinstvu predstavil s posebej za to priložnost okrepljeno zasedbo Istrabend XL. Na odru se mu bodo pridružili tudi harmonikar Janez Dovč, tubist Goran Krmc, glasbeni producent Gaber Radojević ter Robert Pikl, Anže Langus Petrović, Boštjan Grabnar, Mitja Bobič, Jure Rozman in Lea Sirk.

Prav posebni gostje pa bodo Peter Lovšin, Zdenko Cotič in Frčafele, s katerimi je leta 2014 dobil prvo nagrado festivala Melodije morja in sonca. "Nisem povabil gosta zato, da bi mi pomagal napolniti dvorano. Ob sebi sem želel imeti ljudi, s katerimi sem dober prijatelj in s katerimi imam že del glasbene zgodovine. Peter Lovšin sicer ni v tem, saj sva se spoznala dokaj pozno. Jaz sem se nekako zaljubil v njegovo ustvarjanje, predvsem leta 2000, ko je izdal ploščo Hudičev sod," je dejal o izbiri glasbenih gostov.

Na vprašanje o načrtih za prihodnost pa dodaja: "Za zdaj pripravljam material za novo zgoščenko. Termina, kdaj bo to izšlo, pa še nimam povsem dodelanega. Morda bo to že konec letošnjega leta ali pa v začetku leta 2017. So pa določene skladbe že narejene in jih že preigravamo."

Odgovor na nagradno vprašanje, katerega leta je izšla zadnja plošča Rudija Bučarja, se glasi leta 2015. Dve vstopnici prejme Mateja Nosan.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.