Lanska zmagovalka Sanrema je bila Emma s pesmijo Non e' l'inferno. Foto: EPA
Lanska zmagovalka Sanrema je bila Emma s pesmijo Non e' l'inferno. Foto: EPA

Z nocojšnjim prvim večerom se tako začenja petdnevni, že 63. festival popevke Sanremo, ko se bo na odru zvrstilo 14 glasbenikov (med njimi tudi zmagovalka lanskega italijanskega X-faktorja Chiara Galiazzo), v sekciji mladih pa bo nastopilo osem pevk in pevcev.

Novost festivala je, da bo vsak izmed 14 pevcev, ki se bodo potegovali za zmago v glavni kategoriji, zapel dve pesmi, izmed katerih se bo ena uvrstila v nadaljnje tekmovanje.

Čeprav Sanremo že sicer slovi po raznih "škandalih", se zdi, da bodo ti letos skoraj neizogibni. Italija se namreč pripravlja na predčasne parlamentarne volitve, ki bodo 24. in 25. februarja. Nekdanji premier Silvio Berlusconi je zato celo zahteval, da bi Sanremo prestavili na povolilni čas. Ob tem je direktorja festivala opozoril, da bo ob morebitni volilni kampanji za levico na festivalu polovica Italijanov zagotovo nehala plačevati prispevek za javno televizijo.

Poleg komika s strupenim jezikom tudi nekdanja francoska prva dama
Italijani zato z nestrpnostjo čakajo že nocojšnji nastop znanega komika Maurizia Crozze, ki je znan po svojih šalah na račun politikov. Gostja festivala bo tudi nekdanja francoska prva dama Carla Bruni Sarkozy, ki bo predstavila svoj novi album, pa tudi ekstremni športnik Felix Baumgartner, prihod je napovedal še nekdanji nogometaš Roberto Baggio, pa tudi številne znane glasbene skupine in glasbeniki (npr. Andrea Bocelli). Kot vsako leto do zdaj pa ne bo manjkalo niti lepotic iz modnega sveta.

Lani si je festival ogledalo 14,5 milijona ljudi
Za italijansko javno televizijo Rai je doseganje visoke gledanosti, ki prinaša tudi bogate sponzorske pogodbe, izjemnega pomena, zato vsako leto postreže z veliko mero kontroverznosti. Lani si je finale popevke ogledalo skoraj 14,5 milijona Italijanov, festival pa je dosegel več kot 50-odstotno gledanost. Za to niso poskrbeli le dobri nastopi, ampak predvsem kontroverzni gosti.

Tako je že prvi večer za škandal poskrbel igralec, pevec in televizijec Adriano Celentano, ki mu je v uro dolgem monologu uspelo močno razžaliti Cerkev, nato pa so predvsem moški del občinstva pred televizijske zaslone prikovale napol gole estradnice.