Foto: EPA
Foto: EPA

Po nedavnem poročilu uradne britanske glasbene lestvice, ki poleg Združenega kraljestva meri priljubljenost skladb in albumov še na Irskem in v Franciji, je uspešnica 30-letnice najbolj prodajan singel letošnjega leta. Flowers je na prvem mestu najrelevantnejše lestvice v Evropi letos prebil 10 tednov, število predvajanj na različnih glasbenih platformah pa se bliža 150 milijonom. Obenem pa je to tudi prva uspešnica pevke po letu 2014 (Wrecking Ball), ki se ji je uspelo prebiti na sam glasbeni vrh.

Prvič v zgodovini lestvice se je zgodilo, da so na prvih petih mestih le izvajalke. Na drugem mestu največjih hitov se je namreč znašla pevka Raye s skladbo Escapism, sledijo SZA s hitom Kill Bill, PinkPantheress s pesmijo Boy's A Liar in Taylor Swift z največjo uspešnico albuma Midnights, Anti-Hero. Prvič po letu 2016 med največjimi desetimi hiti ni skladbe Eda Sheerana

Na vrhu med albumi je, morda nekoliko presenetljivo, še vedno dve leti stara kolekcija največjih hitov pevca The Weeknd, Highlights. Sledi Midnights zvezdnice Taylor Swift in še en album, ki je na vrhovih lestvic – vsaj v glasbenem kontekstu – celo večnost, Harry's House nekdanjega člana zasedbe One Direction Harryja Stylesa.

Po prvi trojki pa vsaj na območju britanske lestvice prihaja do zanimivega fenomena. Novim albumom velikokrat ne uspe prodreti med prvo deseterico, saj na platformah za predvajanje glasbe (86 % glasbene konsumpcije pri Britancih) velikokrat kraljujejo starejši kultni albumi najbolj legendarnih izvajalcev. Zaradi tega se med prvo deseterico znajdejo tudi albumi največjih uspešnic Eltona Johna, Fleetwood Mac in Eminema. Med najboljšimi sta le dva albuma izdana v letošnjem letu: Broken By Desire Lewisa Capaldija in Sheeranov album Substract. Največ albumov na seznamu najboljših 100 pripada Taylor Swift, poleg Midnights so to 1989 (16. mesto), Lover (19. mesto), Folklore (23. mesto) in Reputation (34. mesto).

Največji hiti leta 2023

Največje uspešnice letošnjega leta (za zdaj)

1. Miley Cyrus - Flowers
2. Raye in 070 Shake - Escapism
3. SZA - Kill Bill
4. PinkPantheress - Boy's A Liar
5. Taylor Swift - Anti-Hero
6. Rema ft Selena Gomez - Calm Down
7. Calvin Harris in Ellie Goulding - Miracle
8. Libianca - People
9. Harry Styles - As It Was
10. Miguel - Sure Thing

Najbolj priljubljeni albumi

1. The Weeknd - The Highlights
2. Taylor Swift - Midnights
3. Harry Styles - Harry's House
4. SZA - SOS
5. Elton John - Diamonds
6. Lewis Capaldi - Broken By Desire To Be Heavenly Sent
7. Eminem - Curtain Call: The Hits
8. Ed Sheeran - Subtract
9. Fleetwood Mac - 50 Years: Don't Stop
10. Lewis Capaldi - Divinely Uninspired To A Hellish Extent