Manu Chao 10. septembra spet prihaja v Slovenijo. Foto: Arhiv menedžmenta/Muir Vidler
Manu Chao 10. septembra spet prihaja v Slovenijo. Foto: Arhiv menedžmenta/Muir Vidler
Manu Chao
Glasen borec za pravice zatiranih in izkoriščanih je poliglot, ki pesmi piše in izvaja v francoščini, španščini, portugalščini, angleščini in italijanščini, pogosto se različni jeziki prepletejo kar v eni skladbi. Foto: Arhiv menedžmenta/Estefania Riera

"Ljubljana, prva postaja na balkanski turneji zasedbe Manu Chao La Ventura, je svojega "komandanta" pričakala v že dneve prej razprodani Hali Tivoli," smo pred dvema letoma poročali na MMC-ju. 10. septembra - dva dni pred koncertom v Zagrebu - pa se vrača med svoje oboževalce v Sloveniji. Za zdaj je znan le datum koncerta, medtem ko prizorišče ostaja neznanka. Vstopnice pa bodo šle v prodajo danes.

Manu Chao, poznan po svojem družbenem aktivizmu in kreativnem kozmopolitanstvu, je eden izmed svetovno najvplivnejših, najbolj spoštovanih in priljubljenih glasbenikov zadnjih desetletij. Navdihujoč glasbenik, predan svojim prepričanjem, prihaja v Ljubljano s starima znancema, kitaristom Madjidom in bobnarjem Philippom Teboulom ter z dodatno močjo, basistom Gambeatom – sedanja zasedba Manu Chao La Ventura je rockkvartet z naborom novih in najbolj legendarnih skladb, kot so El Dorado, La Chinita, Bongo Bong, Clandestino, Mi Vida, Mr. Bobby, La Vida Tombola, Me Gustas Tu in mnogih drugih, ki jih z Manu Chaom prepevajo na vseh petih kontinentih.

Zase pravi, da ga navdihujejo ljudje, ulice in lokalne scene različnih dežel in narodnosti. Njegov poseben in prepoznaven glasbeni izraz zaznamuje neobremenjeno prepletanje različnih glasbenih žanrov panka, skaja, reggeaja, rocka, latina, raija pa tudi šansona, popularnih ljudskih in borbenih pesmi ter ritmov in zvokov sveta, z besedili, odpetimi v različnih jezikih – angleškem, španskem, francoskem, portugalskem, italijanskem in še kakšnem – pogosto združenih v eni pesmi.

Že več kot tri desetletja ustvarjanja
Bogata glasbena kariera José-Manuela Thomasa Arthura Chaa – kakor je njegovo pravo ime –se je začela pred več kot tremi desetletji v Parizu, ko je deloval v različnih skupinah, najbolj znani sta Hot Pants in Los Carayos, pod vplivom izvajalcev, kot so The Clash, The Jam, Dr. Feelgood in Bob Marley.

Manu Chao je postal znano ime alternativne scene. Leta 1987 je skupaj z bratom ustanovil legendarno zasedbo Mano Negra, največjo francosko rockersko skupino, ki je zaslovela po vsem svetu. Po razpadu skupine leta 1995 je Manu Chao nadaljeval uspešno samostojno glasbeno pot.
Zadnja leta Manu Chao veliko nastopa; njegovo priljubljenost potrjujejo stotine tisočev obiskovalcev koncertov na vseh celinah, ki uživajo v eruptivni energiji glasbenega kolaža hitrih ritmov, hipnotičnih plesnih vibracij, nalezljivih melodij ter cenijo resnično iskrenost tega velikega glasbenika s sporočilom.