Neil Young je bil oster do Roganovih podcastov. Foto: EPA
Neil Young je bil oster do Roganovih podcastov. Foto: EPA

"Lahko imajo Rogana ali Younga. Obeh ne," je sporočil Young Spotifyju in Rogana obtožil širjenja napačnih informacij o covidu-19. Roganov podcast velja za enega bolj kontroverznih, saj v njem polemični Američan med drugim gosti strokovnjake, ki nasprotujejo cepljenju otrok proti covidu.

Iz Spotifyja so sporočili, da Youngovo odločitev "obžalujejo" in upajo, da se bo kmalu vrnil. Veteranski rocker, poznan po uspešnicah, kot sta Harvest Moon in Heart of Gold, je Spotify v ponedeljek obtožil, da "širi lažne informacije o cepivih", s čimer bo potencialno zakrivil več smrti tistih, ki tovrstnim informacijam verjamejo.

Ob tem je Spotify označil za "dom življenje ogrožajočih napačnih informacij o covidu-19". "Za denar prodajajo laži," je zapisal na svoji strani. Ob tem se je zahvalil svoji založbi Reprise Records v lasti Warner Brothersa, ker njegovo odločitev podpira, še posebej, ker so uporabniki Spotifyja največji trg za njegovo glasbo. "Hvala, Warner Brothers, ker mi stojite ob strani ter ste sprejeli udarec in bili pripravljeni izgubiti 60 odstotkov dobička od pretoka v imenu resnice," je zapisal.

Kot poroča BBC, naj bi Spotify leta 2020 plačal kar 100 milijonov dolarjev za pravice do Roganovega podcasta The Joe Rogan Experience. To je najbolj poslušani podcast na Spotifyu, mesečno si ga prenese skoraj 200 milijonov uporabnikov.

Spotify se je v sredo odzval na Youngov ultimat. "Želimo si, da bi bile Spotifyevim poslušalcem na voljo vsa glasba in avdiovsebine sveta. S tem pride tudi velika odgovornost uravnoteženja varnosti poslušalcev in svobode ustvarjalcev. Imamo natančno politiko glede vsebin in smo od začetka pandemije umaknili že več kot 20.000 epizod podcastov, povezanih s covidom-19," so sporočili.

Spotify ima več kot 300 milijonov mesečnih poslušalcev, vključno s 170 milijoni, ki plačujejo naročnino.

Sporen intervju z virologom

Young ni prvi, ki je izrazil pomisleke glede vsebine Roganovega podcasta. Prejšnji mesec je skupina zdravnikov, znanstvenikov in strokovnjakov za zdravje Spotifyu poslala odprto pismo, v katerem izražajo kritiko zaradi Roganove "skrb vzbujajoče zgodovine" razpravljanja o pandemiji. Pismo se je nanašalo na epizodo, v kateri se je Rogan pogovarjal z dr. Robertom Malonom, virologom, ki je sodeloval pri zgodnjih raziskavah tehnologije mRNA, na osnovi katere so razvita določena cepiva proti covidu, a je zdaj kritičen do nje.

Med drugim trdi, da cepiva tiste, ki so covid-19 preboleli, dejansko bolj ogrožajo. Dejal je tudi, da so svetovni voditelji "hipnotizirali" javnost, da ta podpira cepiva, pri tem pa potegnil vzporednice med pandemijo in vzponom nacistične stranke v Nemčiji v 30. letih prejšnjega stoletja.

Twitter je račun dr. Malona odstranil in ga obtožil širjenja napačnih informacij. Rogan je pred snemanjem omenjene epizode poudaril, da ni proticepilec. "Menim, da so cepiva varna in spodbujam ljudi, da se cepijo," je dejal, a vztrajal pri svojem stališču, da mladi cepiva ne potrebujejo.