Nemci letos pošiljajo svetovno znan trio Cascada. Na mednarodno uveljavljeno skupino so zadnjič stavili, ko so poslali na Evrovizijo No Angels in pristali na repu lestvice. Foto: EPA
Nemci letos pošiljajo svetovno znan trio Cascada. Na mednarodno uveljavljeno skupino so zadnjič stavili, ko so poslali na Evrovizijo No Angels in pristali na repu lestvice. Foto: EPA
Cascada
Bo Cascadi uspelo ponoviti uspeh Lene leta 2010? Foto: EPA
Cascada
Cascada je že neposredno uvrščena v finale. Foto: EPA
Lena Meyer-Landrut
Lena je bila zadnja nemška predstavnica, ki je slavila na Evroviziji. Foto: Reuters

Nemški trio, na čelu katerega je plavolasa Natalie Horler, je s pesmijo Glorious osvojil srca občinstva, ki jih je popeljalo do Malma. Cascada je v spektakularnem šovu Unsere star für Malmö pometla s konkurenco, potem ko je v telefonskem glasovanju prejela 12 točk, deset točk ji je prisodila žirija, medtem ko so ji radijski glasovi prinesli osem točk. V tekmovalnem delu je sicer nastopilo dvanajst izvajalcev.

Več novic o Evroviziji in poti Hannah v Malmö lahko najdete na: www.rtvslo.si/Evrovizija2013.

Tristopenjski sistem točkovanja
Točkovanje je bilo sestavljeno iz treh delov. Tretjina glasov je bila v rokah gledalcev, ki so odločali s pomočjo telefonskega glasovanja. Drugo tretjino je prisodila strokovna žirija, v kateri so bili poppevec Tim Bendzko, lanski nemški evrovizijski predstavnik Roman Lob, igralka in pevka Anna Loos, "šlagerpevka" Mary Roos ter radijski voditelj in evrovizijski komentator Peter Urban. Zadnjo tretjino glasov pa so prinesli spletni glasovi radijskih poslušalcev, ki so o svoji najljubši pesmi odločali že teden dni prej.

Sicer pa so bili atraktivni tudi nastopi v tekmovalnem delu, kjer ni manjkalo različnih posebnih učinkov, ustvarjenih s pomočjo pirotehnike, strojev za ustvarjanje vetra in celo laserskega šova.
Lena in Loreen skupaj na odru
Sam spektakel so popestrili bavarska zasedba LaBrassBanda z igranjem na pihalne instrumente ter nastopa lanske evrovizijske zmagovalke Loreen, ki je zapela Euphorio, in Lene, ki je spomnila Nemčijo na uspeh s pesmijo Satellite, ki je evrovizijsko norijo pripeljala v Düsseldorf (kraj, ki si ga bo Maja Keuc zapomnila po 13. mestu v finalu s pesmijo No One).
Na koncu je slavila Cascada, ki pa ima vrata v finale 18. maja že odprta, saj je Nemčija kot članica t. i. "velike peterice" uvrščena neposredno v sklepni del izbora. Naša predstavnica Hannah, ki se bo predstavila z modernimi elektronskimi ritmi s primesmi dubstepa v skladbi Straight into Love, pa si bo vstopnico za finale morala pripeti v prvem polfinalu 14. maja.

Dolga kilometrina za Cascado
Cascada si je med letoma 2004 in 2008 ustvarila sloves ene najuspešnejših plesnih popskupin po svetu. Do zdaj so Horlerjeva, didžej Manian in Yanou v svoji desetletni karieri prodali več kot 30 milijonov plošč. Vse se je začelo z njihovo prvo veliko uspešnico v Združenih državah Amerike, Everytime We Touch, in nadaljevalo z albumom Evacuate the Dancefloor, s katerim so poželi vso slavo v Nemčiji. Bili so stalnica tako glasbenih lestvic kot oddaj. V zadnjih letih so malo poniknili, zdaj pa gredo nazaj v napad na Evropo s pesmijo Glorious.