Skladba in video sta številne razburila. Foto: Reuters
Skladba in video sta številne razburila. Foto: Reuters
Beyonce
Protesta v New Yorku se je udeležilo več podpornikov kot nasprotnikov znane glasbenice, ki poleti prihaja tudi na evropsko turnejo "Formation". Foto: Reuters

Šerif iz Tennesseeja trdi, da je njen nastop povezan s povečanimi napadi na policijo. "Od njenega nastopa smo izgubili sedem policistov," je povedal šerif Robert Arnold. "Ne glede na to, da se vsi zavedamo tega, da takoj ko se oblečeš v policijsko uniformo, postaneš tarča."

Z najnovejšimi napadi na policiste je povezal tudi Beyoncejin novi video Formation, ki vključuje posnetek črnskega otroka, ki se sooči z močno oboroženimi policisti, v rokah pa drži slogan: "Nehajte streljati na nas." Tudi besedilo pesmi je oster napad na odnos policije do črnske populacije v ZDA.

"Video za Beyoncejino novo skladbo je povzročil težave veliko večjih razsežnosti," je dodal. Njegova žena, Megan Arnold, je v telefonskem pogovoru za Guardian poudarila, da so bile njegove izjave razumljene močno zunaj konteksta. "Deloval je rasistično, čeprav je daleč od tega." Sama sicer posnetka ni želela komentirati.

Poklon črnski kulturi
Veliko prahu so dvignile plesalke, ki so se Beyonce pridružile na Superbowlu. Oblečene so bile namreč kot članice organizacije Black Panthers, ki se je v šestdesetih in osemdesetih letih bojevala za pravice temnopoltih. Številni so tudi mnenja, da je bil nastop poklon Malcolmu X-u, voditelju gibanja za pravice temnopoltih, ki je bil ustreljen leta 1965.

"S komentarji sem želel zgolj poudariti nasilje in nesmiselno ubijanje policistov v ZDA od predvajanja Superbowla. So le opazovanje nasilja, ki se je zgodilo, a nikakor nisem želel nikogar užaliti," je v poznejši pisni izjavi zapisal Arnold.

Lisa Marchesoni, Arnoldova predstavnica službe za odnose z javnostmi, je povedala, da naj bi se njegovi komentarji nanašali specifično na koncert med polčasom finala Lige NFL in da se je ob tem naslanjal na izjavo organizacije šerifov. Organizacija je močno napadla koncert na splošno, Beyonce specifično pa ni omenjala.

Druga stran navdušena
Formation, nova pesem Beyonce, je sicer na drugi strani požela val navdušenja, saj časti črnsko kulturo, prav tako pa je tudi močan protest proti nesoglasjem med temnopoltimi in policijo, ki se zadnja leta dogajajo v Ameriki. Na načrtovanem protestu proti glasbenici v New Yorku, pred stavbo NFL-ja, so tri protestnike zasenčili oboževalci Beyonce, ki so trdili, da so pomembna tudi življenja temnopoltih.