Lahkotna besedila, divje kitarske intervencije, prodorne trobente in plesni ritmi - to so Manouche. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lahkotna besedila, divje kitarske intervencije, prodorne trobente in plesni ritmi - to so Manouche. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Najbolj poslušan primorski radio tudi v letu 2014 nadaljuje uspešen niz koncertov v studiu Hendrix. Novo sezono koncertov v oddaji Radio Live! je začela skupina Manouche, ki je v zadnjem obdobju dodobra poživila slovensko glasbeno področje.

Zasedba izvirno preigrava mešanico elektorskih plesnih ritmov in ritma gypsy swinga. Tako obuja zanimanje do glasbenega izročila tridesetih in petdesetih let prejšnjega stoletja, iz katerega tudi črpa motive, značilne za to obdobje ter jih na svojevrsten način vključuje v koncertni repertoar. Čeprav so v ospredju kitara, bas, trobenta, harmonika in vokali, pa njihovo glasbo enkratno dopolnjujejo primesi elektronike. Poleg idejnih vodij Roberta Pikla in Marca Grabbera bend dopolnjujejo še trije stalni člani, in sicer pevka Petra Trobec, tudi na harmoniki, Krešimir Tomec (Cubismo) na basu in Luka Ipavec (Magnifico) na trobenti in spremljevalni vokal.

Dve desetletji glasbenih dogodkov na Radiu Koper
Radio Koper že dve desetletji pripravlja glasbene oddaje Radio Live!, ki se predvajajo v največjem koprskem studiu, Studiu Hendrix. Lani so oddaje osvežili z občinstvom v studiu, s klici v živo in s prenosom slike na radijski spletni strani. Gre za nov medijski kanal, s katerim lahko izbrane radijske vsebine še bolj približajo poslušalcem oziroma po novem tudi gledalcem.

Prva je novo tehnološko pridobitev Radia Koper izkoristila Tinkara Kovač, v oddaji pa so med drugim gostili tudi hrvaško zasedbo Hladno pivo, Neisho, skupino Muff in Draga Misleja - Mefa. V glasbenem projektu Radio Live! bodo v naslednjih tednih gostovali še skupina Vivaracha, Anika Horvat, Mi2 in Smaal Tokk.