Kuratorji muzeja razstavo opisujejo kot Potovanje skozi življenje in glasbeni svet Tima
Kuratorji muzeja razstavo opisujejo kot Potovanje skozi življenje in glasbeni svet Tima "Aviciija" Berlinga. Foto: EPA

Vhod v novi muzej Avicii Experience je podoben luksuznemu klubu z rdečo preprogo ob vratih in roza in zeleno fluorescentno razsvetljavo. Betonske stopnice vodijo v klet, kjer so razstavljeni eksponati iz življenja slavnega dižeja s pravim imenom Tim Bergling.

V muzeju je mogoče videti pomanjšano različico njegovega studia v Stockholmu, kjer je leta 2011 miksal svojo uspešnico Levels, pa tudi dvorca v Los Angelesu. V repliki Timove najstniške spalnice (odraščal je v Stockholmu) lahko vidite, da je užival v igranju videoigre World of Warcraft, branju Harryja Potterja in jedenju pice. Tam je tudi poslušal glasbo, kot je glasba Toma Jonesa in Beethovna. V sobi je tudi eksperimentiral z ustvarjanjem svojih prvih elektronskih zvokov. "Nikoli ni bilo tako čisto – lahko vam povem – kot je tukaj. Včasih je bilo zelo neurejeno," je za Radio 1 Newsbeat povedal njegov oče Klas Bergling.

Timova najstniška soba. Foto: EPA
Timova najstniška soba. Foto: EPA

Timova družina je prišla na idejo za muzej oz. javni prostor, kjer bi lahko njegovi oboževalci in turisti praznovali in spoznavali Aviciijevo glasbeno zapuščino. Med eksponati so tudi fotografije in videi glasbenega zvezdnika ter intervjuji.

Muzej so uradno odprli prejšnjo soboto, med prvimi so vanj vstopili Britanci, Nemci, Švedi in Norvežani. "Malo sem žalosten, malo vesel ... To je vzbudilo veliko čustev in spominov," je za Newsbeat povedal 20-letni Šved Adam Fransson. Zanj je bil ogled Aviciijeve zbirke trenerk in kitar eden najbolj čustvenih trenutkov izkušnje. "Čutim, da je na neki način tukaj, dotaknil se je teh stvari."

Švedski princ Carl Philip si je muzej ogledal v spremstvu didžejevega očeta. Foto: EPA
Švedski princ Carl Philip si je muzej ogledal v spremstvu didžejevega očeta. Foto: EPA

Obstajajo tudi interaktivni elementi, vključno z mešalno mizo z zaslonom na dotik, kjer lahko ustvarite svoj lastni remiks uspešnice Levels. Uspešnice, kot so Wake me Up, Without You in

Broken Arrows, lahko tudi zapojete, saj so v muzeju tudi karaoke.

Naenkrat je dovoljen vstop le 15 osebam, za ta teden so vstopnice že razprodane, piše britanski BBC.

Muzej ozavešča tudi o duševnem zdravju in pritiski v glasbeni industriji. Kot je znano, je Avicii, eden najvplivnejših didžejev svoje generacije, konec aprila 2018 v Muškatu (Oman) naredil samomor. Imel je 28 let.

V eni izmed sob tako skušajo simulirati živahni življenjski slog, ki ga je Avicii živel, preden se je leta 2016 odločil zapustiti turnejo. V njej ste obkroženi z ogledali in bombardirani z zvoki nabitih klubov, letal in paparacev, ki mu sledijo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Soustanovitelj muzeja je Per Sundin, ki je nekoč delal za založbo Universal Music na Švedskem, s katero je Avicii sklenil pogodbo. Za Newsbeat je povedal, da je bila smrt Aviciija streznitveni klic v glasbeni industriji: "Resnično mislim, da založbe in ljudje, ki so blizu umetnikom, razmišljajo več o tem, govorijo več o tem (duševnem zdravju, op. a.)."

Universal Music zdaj ponuja terapijo svojim glasbenim izvajalcem, pa tudi nasvete, kako upravljati svoj denar.

Timov oče Klas meni, da je to korak v pravo smer, vendar pravi, da je treba še veliko več narediti, da bi pomagali mladim, ki komaj začenjajo svojo pot. "Ko si star 18, 20 let in zaslužiš veliko denarja in se zabavaš, je to nevaren svet. To je torej treba nadzorovati."

Glasbenik je bil svetovno znan po uspešnicah, kot so Wake Me Up, Hey Brother, The Nights ... Foto: AP
Glasbenik je bil svetovno znan po uspešnicah, kot so Wake Me Up, Hey Brother, The Nights ... Foto: AP

Meni, da bi morale založbe, promotorji in celo klubi opraviti nekakšen izpit – kot je vozniški izpit –, da bi dokazali, da imajo sposobnosti za pravilno ravnanje z umetniki in preprečiti njihovo izgorevanje. "Ne dovolite mladim umetnikom, da delajo 14 dni zapored brez počitka, da letajo s celine na celino. Morali bi se ustaviti, spati in počivati."

V Aviciijevem imenu je njegova družina leto po smrti ustanovila fundacijo Tim Bergling, ki pomaga strokovnjakom pri podpori in mladim pri iskanju pomoči v primeru težav z duševnim zdravjem. Organizacija trenutno sodeluje s šolami, podjetji in nogometnimi ekipami na Švedskem ter pomaga financirati nacionalno 24-urno telefon pomoč mladim.