Film nastaja v sodelovanju s Springsteenovimi oboževalci po vsem svetu, ki so vabljeni, da posnamejo nekajminutni film o tem, kako je roker vplival na njihovo življenje. Foto: EPA
Film nastaja v sodelovanju s Springsteenovimi oboževalci po vsem svetu, ki so vabljeni, da posnamejo nekajminutni film o tem, kako je roker vplival na njihovo življenje. Foto: EPA
Rahela se je za filmsko in televizijsko produkcijo izšolala v Veliki Britaniji. Tujina jo privlači tudi v smislu delovnih izkušenj. Foto: rahelajagric.si

Uveljavljeno produkcijsko hišo Ridley Scott associates je skupaj s svojim bratom že pred več kot štiridesetimi leti ustanovil istoimenski britanski režiser in producent, ki ga najbolj poznamo po filmih, kot so z oskarjem nagrajeni Gladiator, Thelma in Louise in Osmi potnik. V enem izmed novih filmskih projektov želijo ujeti bistvo glasbe slavnega rokerja Brucea Springsteena, najbolj znanega po tem, da v svojih pesmih izraža "pristni ameriški duh". K sodelovanju vabijo tudi njegove slovenske poslušalce, pri projektu pa med drugimi sodeluje mlada slovenska režiserka Rahela Jagrič.

Pri nastajanju dokumentarca sodeluje tudi Slovenka
Film, ki bo nosil naslov "Springsteen in jaz" (Springsteen and I), nastaja v sodelovanju s Springsteenovimi oboževalci po vsem svetu, ki so vabljeni, da posnamejo nekajminutni film o tem, kako je roker vplival na njihovo življenje. Enak koncept je ista produkcijska ekipa uporabila že pri uspešnem dokumentarnem filmu Life in a day, kjer so zbirali zasebne posnetke vsakdana ljudi po vsem svetu.

Pri tem široko zastavljenem projektu za področje Nove Zelandije, Slovenije in nekaterih naših sosednjih držav skrbi slovenska filmska režiserka Rahela Jagrič, ki trenutno živi na Novi Zelandiji, a je v preteklosti sodelovala pri številnih slovenskih filmih. Delo na pričujočem dokumentarcu si je priskrbela na staromoden način - prijavila se je na razpis, kjer so iskali sodelavce, ki bi delali pri nastajanju novega glasbenega dokumentarca.

"V tujini nisi režiser takoj, ko zaključiš šolanje."
Rahela se je za filmsko in televizijsko produkcijo izšolala v Veliki Britaniji in čeprav je pozneje delala tudi pri slovenskih projektih, priznava, da jo delo zunaj naših meja zelo privlači. "Vseeno upam, da bom lahko izkušnje, ki jih nabiram zunaj Slovenije, nekoč unovčila tudi v slovenski filmski industriji," dodaja optimistično, čeprav ji izkušnje govorijo, da ji je način dela v velikih tujih produkcijskih hišah bolj pisan na kožo.

"Všeč mi je predvsem to, da so vloge v produkcijah zelo natančno določene in vsak natančno ve, kaj je njegovo delo in koliko je za to plačan. Od nikogar se ne zahteva, da opravlja več funkcij hkrati, pričakuje se le, da se posvečas svoji prvotni nalogi in jo opraviš čim bolj kakovostno." Če stanje pri nas še naprej primerja s tujino, ji je všeč tudi sistem tako imenovanega "plezanja po karierni lestvici": "V tujini režiser ne postaneš kar čez noč oziroma ko zaključiš šolanje. Večina filmskih ustvarjalcev, ki so nekaj dosegli, je začela pri najbolj preprostih delih in so gradili od tam naprej. Takšni režiserji zato znajo ceniti delo vsakega posameznika v ekipi."

Film v dvoranah že letos
Dokumentarni film o Bruceu Springsteenu in njegovih oboževalcih naj bi v kinematografe sicer prišel že letos, časovno pa naj bi sovpadal tudi z njegovo koncertno turnejo. Več informacij o tem, kako lahko s svojimi posnetki pri ustvarjanju filma sodelujete tudi sami, lahko poiščete na uradni spletni strani springsteenandI.com.