Petrovaradinska trdnjava v Novem Sadu bo med 12. in 15. julijem znova postala zbirališče glasbe in zabave željnih. Foto: EPA
Petrovaradinska trdnjava v Novem Sadu bo med 12. in 15. julijem znova postala zbirališče glasbe in zabave željnih. Foto: EPA
Duran Duran
Prvi festivalski dan bodo nastopili tudi Duran Duran. Foto: Organizator

Festival se uradno začne čez dva dni, a v kampu, ki so ga letos postavili na novosadsko kopališče Štrand, je po besedah predstavnice kampa že zdaj pestro, saj so vanj že prispeli prvi obiskovalci - največ je Nizozemcev in Britancev. V kampu pričakujejo okoli 4.000 obiskovalcev.

Že prvi festivalski dan bodo na Exitu nastopili legendarni Duran Duran, ki jih bomo dva dni pozneje lahko videli tudi v Križankah. Festival, ki ga je samo lani obiskalo več kot 170.000 ljubiteljev glasbe, slovi po pestri in bogati glasbeni ponudbi.

Letos bo tako na kar 20 odrih nastopilo več kot 500 glasbenikov, med večjimi imeni pa so poleg zasedbe Duran Duran še: Gossip, Guns N'Roses, Plan B, Hercules and Love Affair, Wolfmother, New Order ...

Poleg glavnega odra in plesne arene, ki sta na Exitu rezervirana za glavne festivalske atrakcije, ljubiteljem glasbe prijetna zvočna presenečenja "pretijo" tudi po drugih, manjših odrih, posejanih po trdnjavi.

Oder Fusion bo na primer postregel z nastopom na hrvaškem živečega raperja iz BiH-a Eda Maajke, senzacije na glasbeni sceni svetovnih godb Buraka Som Sistem in afro-beat izvajalcev Egypt 80 s Seunom Kutijem na čelu. Na odru Elektrana so potrjene zasedbe When Saints Go Machine in Sneaky Sound System, na odru Happynovisad pa skupine Teengirl Fantasy Live, Lone, Pariah in The Chain.

Že več kod dva milijona obiskovalcev
Začetki festivala Exit, ki je bil leta 2007 imenovan za najboljši evropski festival leta, segajo v leto 2000. Nastal je kot študentski protest proti represivnemu režimu v Srbiji, s časom pa je pridobil mednarodno veljavo. Do zdaj je Exit privabil že več kot dva milijona obiskovalcev iz 65 držav in zvezdnike, kot so Snoop Dog, Arctic Monkeys, Moby, Chemical Brothers, Iggy Pop, Garbage, Jamiroquai, Nick Cave in Billy Idol.