Na festivalu Lollapalooza v Chicagu lanskega avgusta. Foto: AP
Na festivalu Lollapalooza v Chicagu lanskega avgusta. Foto: AP

Lanskega avgusta je organizator glasbenega festivala Good Vibes v Kuala Lumpurju dogodek nenadoma odpovedal. To se je zgodilo, potem ko je oder zasedla britanska zasedba The 1975, ki je vlado in javnost razburila s svojim nastopom.

Poleg tega, da je pevec Matthew Healy v svojem govoru uporabljal kletvice in kritiziral stališče malezijske vlade do skupnosti LGBTQ+, se je nato poljubil z basistom Rossom MacDonaldom. Homoseksualnost je v Maleziji zakonsko prepovedana in kaznovana z 20 leti zapora, zaradi "nespoštljivih dejanj" pa so tako koncert prekinili, glasbeniki so morali zapustiti glavno mesto, umestili so jih na črn seznam.

Sorodna novica Malezijski organizator festivala od skupine The 1975 zahteva odškodnino

Oblasti večinsko muslimanske države so zaradi Healyjevega "spornega vedenja in izjav" pozneje ustavile celoten festival. Člani skupine in ekipa naj bi se pisno zavezali, da bodo upoštevali tamkajšnje smernice za nastopanje, na te naj bi jih tudi večkrat opozorili. Festival med drugim ne dovoljuje govorjenja o politiki in veri, preklinjanja ter kajenja in pitja alkohola na odru. Tudi poljubljanje koga iz občinstva ali članov zasedbe med sabo je izrecno prepovedano, poroča BBC.

Britanski zasedbi, ki je sicer na glasbenem dogodku nastopala že leta 2016, je organizacijsko podjetje Future Sound Asia še isti mesec poslalo pismo, v katerem je zahtevalo, da prevzame odgovornost za nastalo finančno škodo, ker je festival padel v vodo. Sprva je s tožbo zgolj grozilo, skupini je dalo možnost, da se na poziv odzove v določenem časovnem obdobju. Ker se to ni zgodilo, so grožnjo leto dni po incidentu uresničili.

Podjetje je na višje sodišče Združenega kraljestva vložilo tožbo. Britance toži zaradi kršitve pogodbe, v tožbi namreč trdi, da so namenoma kršili pravila in razžalili malezijske zakone. Tako zahteva 2,2 milijona evrov odškodnine, ki naj bi povrnila cene vstopnic in izpad dobička.

"Ni šlo za dejanje, namenjeno provokaciji vlade"

Sorodna novica The 1975 po spornem poljubu odpovedali tudi koncerte v Indoneziji in Tajvanu

Healyjev nastop so sicer kritizirali tudi pripadniki skupnosti LGBTQ+ v državi – njegov "performativni aktivizem" naj bi jim vse prej kot olajšal življenje v domovini. Skupina je po incidentu v Maleziji odpovedala tudi nastope v Tajvanu in Džakarti.

"The 1975 v Malezijo nismo prišli nenapovedano, na festival nas je povabila vlada, ki je poznala javno znane politične poglede skupine in njen rutinski odrski nastop," je dejal 35-letni pevec oktobra na odru v Dallasu in obenem poudaril, da poljub z basistom ni bilo dejanje, izključno namenjeno provokaciji vlade, ampak je bil del koncerta že dlje časa.

"Izločitev vsakršnega rutinskega dela nastopa, da bi pomirili nestrpne poglede malezijskih oblasti na pripadnike skupnosti LGBTQ+, bi bila pasivna podpora tej politiki," je še zatrdil Healy.

Skupino je v ločeni skupinski tožbi sicer že tožilo več glasbenikov in prodajalcev, ki so trdili, da so imeli izgubo zaslužka zaradi odpovedi drugega in tretjega dne festivala.