Italija je sicer pred leti za kar 13 let zapustila Evrovizijo zaradi slabih uvrstitev in se vrnila šele leta 2011 kot članica velike peterice, ki ima prostor v finalu zagotovljen. Italijanom so do letošnje zmage na 65. Evroviziji pomagali glasovi gledalk in gledalcev, saj so bili pred razdeljevanjem točk televotinga, po zgolj glasovih žirije, na tretjem mestu. "To nam pomeni največ. Ker – brez zamere do članov žirije – tisto, kar je všeč občinstvu, na koncu šteje največ, zanje igramo, oni pridejo na naše nastope," je dejala članica skupine Victoria De Angelis.

Dejstvo, da je bila v očeh gledalcev zasedba zmagovalka tekmovanja, pa je utrdila tudi uvrstitev na svetovno lestvico platforme Spotify (Spotify Global Chart). 24. maja, tik po koncu evrovizijskega konca tedna, se je namreč pesem Zitti e buoni zavihtela kar na 9. mesto. Trenutno so na 12. mestu, in se še vedno gibljejo v prvi petnajsterici.

Tako so se člani skupine, ki so se leta 2017 tudi udeležili šova X Factor, vpisali v zgodovino – njihovo delo, za katero menijo, da ima avtentičnost, je postalo največkrat pretočena italijanska pesem vseh časov. "Kot smo vam rekli, rokenrol nikoli ne umre," je skupina Måneskin, navdušena nad dejstvom, da se kaj takega še ni zgodilo, zapisala na svojih družbenih omrežjih.

Pesem ima po merilu Zveze italijanske glasbene industrije tudi dve platinasti certifikaciji – pogoj za eno je 70.000 prodanih enot. Poleg številnih drugih certifikacij pa se člani, ki so prvi studijski album IL BALLO DELLA VITA izdali leta 2018, lahko pohvalijo tudi z dosežkom najnovejšega albuma Teatro d'ira: Vol. I, ki so ga izdali marca. Pred kratkim si je tudi ta prislužil platinasto certifikacijo, za katero je v primeru albuma, potrebnih 50.000 prodanih enot.

Zmaga je bila grenko-sladka

Doma so Damiana Davida, Victorio De Angelis, Thomasa Raggija in Ethana Torchia pričakali navdušeni rojaki, ki so na tretjo evrovizijsko zmago čakali 31 let (od Tota Cotugna in Insieme: 1992 leta 1990), za dosežek pa je zasedbi in RAI-ju čestital tudi državni vrh. V zadnjih 10 letih je sicer zmagala samo ena skladba, ki ni bila zapeta v angleščini, in sicer Amar pelos dois, s katero je Evropo leta 2017 osvojil Portugalec Salvador Sobral.

Člani so vseeno izrazili obžalovanje, da so "lažne novice" o prisotnosti mamil na tekmovanju zasenčile izid tega tekmovanja. "Pesem je izšla pred petimi leti, je ena izmed prvih pesmi, ki smo jih napisali," je pojasnil pevec skupine, katere začetki segajo v gimnazijske čase in leto 2016, in poudaril, da jim osvojitev zmage s to pesmijo veliko pomeni, celoten občutek pa je neopisljiv. Skupina Måneskin se sicer že veseli, da bodo odšli na svetovno turnejo in z vsemi oboževalci delili svojo glasbo.