Phoenix so največji uspeh dosegli s četrtim albumom Wolfgang Amadeus Phoenix, zanj so dobili tudi grammyja. Dokumentarni film jih spremlja v letu po izidu te prelomne plošče. Foto: EPA
Phoenix so največji uspeh dosegli s četrtim albumom Wolfgang Amadeus Phoenix, zanj so dobili tudi grammyja. Dokumentarni film jih spremlja v letu po izidu te prelomne plošče. Foto: EPA

Naslov je malo otročji, kot če otroka spustiš v muzej in Moni Lizi nariše brke ali kaj podobnega ...

Thomas Mars o naslovu albuma Wolfgang Amadeus Phoenix
Thomas Mars je letos postal del 'klana Coppola'. V Italiji sta se poročila s hčerjo slavnega režiserja Francisa Forda Coppole Sofio, ki je tudi sama uspešna režiserka in scenaristka. Foto: EPA

... ampak zato, ker so od plošče do plošče boljši, pa tudi grammy za najboljši alternativni album ni ravno malenkost.

Kot smo namignili v uvodu, ima še največ pozornosti širše javnosti zadnja leta vodja in pevec zasedbe Thomas Mars, saj je mož režiserke Sofie Coppole, s katero sta se pred kratkim poročila v Italiji, imata pa skupaj dve hčerki, petletno Romy in enoletno Cosimo. Mars in Coppola sta se spoznala med ustvarjanjem soundtracka za njen film Deviški samomori (1999). Takrat je bila Coppola sicer še poročena z režiserjem Spikom Jonzom, a sta se leta 2003 ločila.

V četrtek pa bodo vsi žarometi usmerjeni na glasbeno ustvarjanje Marsa in kolegov, saj bo na tv-mreži Arte luč sveta ogledal dokumentarec z naslovom From A Mess To The Masses. Film, ki ga je s pomočjo Sorriana Francisca režiral Antoine Wagner, tudi režiser spota za singel zasedbe Lisztomania, spremlja to francosko rockzasedbo v letu po izdaji njihovega četrtega albuma (in, kot pravi kritiški konsenz, najboljšega) Wolfgang Amadeus Phoenix. Vključuje posnetke z živih nastopov in iz zakulisja.

Phoenix so skupaj že od začetka 90. let, ko so Mars, basist Deck d'Arcy in kitarist Chris Mazzalai začeli vaditi v Marsovi hiši v predmestju Pariza. Pozneje se jim je na kitari pridružil Mazzalaijev starejši brat Laurent Brancowitz, saj je njegova skupina Darlin' razpadla (preostala člana te zasedbe Thomas Bangalter in Guy-Manuel de Homem-Christo sta se nato združila v "neko" elektrozasedbo Daft Punk).

Phoenix so Phoenix postali leta 1997, v prihodnjih letih pa so se začeli vrstiti glasbeni uspehi, ki jih je kronal prvi album United (2000) s singloma If I Ever Feel Better in Too Young - slednji se je znašel na soundtracku filma Izgubljeno s prevodom (tudi tega je režirala Thomasova poznejša žena Sofia Coppola). Na album United naj bi močno vplivalo ustvarjanje zasedbe Air, s katero so Phoenix v prijateljskih odnosih.

V bolj mainstream vode so se usmerili z drugmi albumom Alphabetical in s singloma Everything Is Everything in Run Run Run. Sledila je turneja s kar 150 koncerti, po kateri je izšel album Live! Thirty Days Ago, kot namiguje naslov, izdan le 30 dni po zaključku turneje. Tretji album It's Never Been Like That so posneli v Berlinu in šli spet na obsežno turnejo.

Leta 2009 pa je izšel njihov četrti in prelomni album Wolfgang Amadeus Phoenix, ki je nastal v sodelovanju s producentom Philippom Zdarom (Cassius). Uspeh plošče, ki so jo številni kritiki označili za njihovo najboljše delo, je kronal grammy za najboljši alternativni album. Spevne pesmi s spretno "zapakiranega in spoliranega" albuma, katerega naslov je seveda aluzija na Mozarta ("Naslov je malo otročji, kot če otroka spustiš v muzej in Moni Lizi nariše brke ali kaj podobnega ..." je o njem povedal Mars), so pograbili tudi producenti več filmov in številnih tv-serij, kar je razširilo občinstvo skupine, ena izmed pesmi z albuma pa se je v prirejeni različici znašla tudi v filmu Sofie Coppole Tam nekje.

Album, ki ga Phoenix pripravljajo zdaj, naj bi bil odmik od prepoznavnega "popzvoka" v bolj eksperimentalno smer. Navdihovalo naj bi jih prav sodelovanje s Coppolo pri filmu Somewhere. Očitno res "vse ostane v družini".

Alenka Klun

Prilagamo nekaj pesmi zasedbe Phoenix. Morda boste presenečeni, koliko ste jih že slišali v oglasih, tv-serijah ali filmih.

Naslov je malo otročji, kot če otroka spustiš v muzej in Moni Lizi nariše brke ali kaj podobnega ...

Thomas Mars o naslovu albuma Wolfgang Amadeus Phoenix