Izgubila je sodno bitko z revijo Nova. Foto: RTV SLO
Izgubila je sodno bitko z revijo Nova. Foto: RTV SLO
Dejan Kontrec
Pika Božič je zanikala, da imata s hokejistom Kontrecem zakonske težave. Foto: RTV SLO

Božičeva je tožila Novo zaradi pisanja o domnevnih težavah v zakonu s hokejistom Dejanom Kontrecem. V tožbi je navedla, da so vse trditve, ki so bile objavljene v reviji, neresnične in žaljive, šlo naj bi za grob poseg v njene osebne pravice. Slovenski javnosti naj bi jo v reviji predstavili tudi kot malomarno mater. Zatrdila je tudi, da je zaradi pisanja revije utrpela duševne bolečine, na podlagi katerih je zahtevala plačilo omenjene odškodnine.

Revija Nova je namreč oktobra leta 2003 na naslovnici objavila fotografijo Božičeve, na njej pa je bilo napisano: "Pika in Dejan, ali v zakonu res škriplje." Pisali so tudi, da se Pika veselo zabava naokrog in da se večkrat pozabi vrniti domov k možu in hčerki.

Pika: Članki so bili žaljivi!
Božičeva je sodišču obširno argumentirala, zakaj ocenjuje članke iz revije Nova za žaljive. Toženi stranki pa menita, da iz objavljenih člankov ni mogoče razbrati žalilnega namena oz. namena zaničevanja ali vrednostne sodbe o tem, da je bila Božičeva nevestna ali malomarna mati ali nezvesta svojemu zakonskemu partnerju.

Sodišče ni ugotovilo intenzivnejših bolečin
Sodišče je iz predloženih revij in drugih listinskih dokazov ugotovilo, da so navedbe Božičeve točne, vendar je točna tudi navedba tožene stranke, da ji je Božičeva dala ekskluzivni intervju. Sodišče med zaslišanjem Božičeve ni ugotovilo intenzivnejših bolečin ali dalj časa trajajočih duševnih bolečin, ki pa so pogoj za kakršno koli denarno odškodnino. Iz izvedenih dokazov sodišče tako ni ugotovilo pravno priznane škode, zato je zahtevek Božičeve po denarni odškodnini zavrnilo.

Po razsodbi sodišča Božičeva ni upravičena do odškodnine in bo morala toženi stranki povrniti 461.150 tolarjev sodnih stroškov. Zoper odločbo Okrožnega sodišča v Ljubljani se lahko pritoži na višje sodišče v roku 15 dni.