Harveyjeva se po izidu devetega studijskega albuma vrača na odre. Foto: EPA
Harveyjeva se po izidu devetega studijskega albuma vrača na odre. Foto: EPA

Njeni oboževalci so že nekaj mesecev na trnih, saj spomladi prihaja dolgo pričakovani deveti studijski album. Tega je posnela kot del inštalacije v londonskem Somerset Housu. Obiskovalci so lahko od 16. januarja do 14. februarja lani dobili neposredni vpogled v nastajanje albuma. Od umetnice in producenta jih je ločevalo le steklo.

"Želim si, da bo album Recording in Progress deloval, kot da smo na razstavi v galeriji," je takrat dejala Harveyjeva za Independent. "Upam, da bodo obiskovalci lahko doživeli to energijo snemalnega procesa," je še dodala glasbenica.

46-letna glasbenica je svojo kariero začela leta 1988 v skupini Automatic Diamini. Tri leta pozneje je ustvarila lastni trio, s katerim je izdala dva albuma Dry (s katerimi je požela simpatije kritikov) in Rid of Me. Leta 1993 pa se je podala na samostojno kariero.

Umetnica ves čas premika meje s svojimi skladbami in se spogleduje s poezijo, arhitekturo in umetnostjo. Poleg številnih nagrad je edina glasbenica, ki je osvojila dve prestižni nagradi mercury in se zaradi tega zapisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. V svoji karieri je sodelovala z glasbeniki, kot so Thom York, Josh Homme, Nick Cave in Björk.