PJ Harvey ostaja zvesta svojemu slogu in neposrednemu (glasbenem) izrazu. Foto:
PJ Harvey ostaja zvesta svojemu slogu in neposrednemu (glasbenem) izrazu. Foto:

41-letna glasbenica bi za Imperial War Museum odpotovala na krizna območja, kjer se vojskuje britanska vojska.
"Nedvomno se zavzemamo, da bi sodelovali s PJ Harvey," je povedal Roger Tolson, vodja muzejskih zbirk, povedal za Guardian. "Gre za povsem nov koncept, saj nismo še nikdar nikogar najeli za tako delo. Še nikdar nismo poslali glasbenika na krizno območje."
Harveyjeva je priložnost dobila po tem, ko je v nekem radijskem intervjuju razkrila, da se je za dve leti in pol poglobila v vrsto vojn za pisanje besedil za svoj novi album Let England Shake, ki izide prav danes.
Roke in noge na drevesu, meso na soncu
Album grozote vojne opisuje v vseh brutalnih podrobnostih, ki so jih motivirali spopadi v Iraku in Afganistanu. Tako so na drevesih roke in noge. Meso se trese na vročini. Otroci so pohabljeni in brez staršev. Težko kamenje pada. Smrt je vse povsod. Dobrodošli v svet, ki ga je na albumu ustvarila PJ Harvey, vstopite na lastno odgovornost, vabijo na BBC.
"Gre za rezultat življenja v svetu, v katerem živimo danes. To je v meni spodbudilo potrebo, da poskusim napisati tak album." Harveyjeva je bila vedno "zelo politično angažirana", a jo je bilo prej strah, da bi zvenela pravičniško ali pridigarsko ob obravnavi svetovnih vprašanj, pravi.
"Začela sem se spraševati, kje so uradni vojni glasbeniki," je razložila. "Imamo, recimo, vojne umetnike in vojne fotografe. Sanjala sem, da sem dobila pooblastilo uradne tekstopiske in tako praktično vzela ta izziv nase."

Tolson bo zdaj pevkino ime posredoval naprej muzejskemu odboru za nadaljnjo razpravo.
Spodaj prvi sngle z novega albuma, The Words That Maketh Murder.
K. S.