Sonic Youth so posneli 16 studijskih albumov. Na sliki Kim in Gordon. Foto: Reuters
Sonic Youth so posneli 16 studijskih albumov. Na sliki Kim in Gordon. Foto: Reuters
Če je skupine res konec, bo to prizadelo številne zveste oboževalce. Foto: Reuters

Rockerski par je novico o ločitvi sporočil prek svoje založbe Matador Records. Negotovost o nadaljnji poti skupine so še okrepile besede Matadorja, da so nadaljnji načrti Sonic Youth "negotovi", čeprav so pred tem namigovali, da bodo še letos posneli nov material.

Izjava v celoti se glasi: "Glasbenika Kim Gordon in Thurston Moore, poročena leta 1984, naznanjata, da sta se razšla. Sonic Youth bodo s Kim in nadaljevali svojo novembrsko južnoameriško turnejo. Načrti po tej turneji ostajajo negotovi. Par prosi, da spoštujete njuno zasebnost, zadeve pa ne misli dodatno komentirati."

Sonic Youth naj bi novembra v Južni Ameriki odigrali pet koncertov, kar pomeni, da bi njihov zaključni koncert v Sao Paulu 14. novembra lahko bil tudi njihov zadnji sploh.

Kultni status
Še junija je Moore za NME povedal, da upa, da bo skupina še letos posnela nov material. "Dobili se bomo, pa naj vidimo, kaj se zgodi," je dejal, ko so ga vprašali o možnostih za nov album Sonic Youth.
Skupina je svoj zadnji, 16. studijski album The Eternal izdala leta 2009, Moorov tretji solo album, Demolished Thoughts, pa je luč ugledal maja letos.

Sonic Youth so se sestavili leta 1981 v New Yorku in jih imajoštevilni za pionirje alternativnega rocka. Zadnja tri desetletja so močno zaznamovali glasbeno sceno, deležni so bili hvale kritikov, nabrali pa so si tudi bogat nabor zvestih oboževalcev.