Rihanna pobira nagrado za nagrado. Foto: Reuters
Rihanna pobira nagrado za nagrado. Foto: Reuters
Kanye West
Kanye West nakazuje svojo veličino. Foto: Reuters
Daughtry - od udeležbe Chrisa Daughtryja na American Idolu do enih najbolj uspešnih izvajalcev leta. Foto: Reuters
Chris Brown in Lil Wayne
Chris Brown je tako kot njegovo dekle Rihanna, pobral več nagrad. Foto: Reuters

Prvo ime nagrad je bila mlada senzacija r'n'b-ja Chris Brown - in to je še najbolj presenetilo njega samega. "Ne vem, kaj naj rečem. Jaz bi dal nagrado Coldplayu," je dahnil ob sprejetju nagrade za izvajalca leta. Poleg tega naslova je postal še najboljši pop/rockovski izvajalec in najizvajalec soula/r'n'b-ja.

Kanye West je očitno še vedno premleval, kako se mu je lahko lani izmuznila nagrada za najizvajalca rapa/hip-hopa. Zamujeno je nadomestil letos, toda kakšne večje hvaležnosti ni pokazal. Dejal je, da si letos nagrado v tej kategoriji bolj zasluži Lil Wayne: "Rad bi dal to nagrado Waynu. Če bi bilo to lani, bi bila nagrada moja."
West je osvojil tudi kipec za najboljši album rapa/hip-hopa (za Graduation): "Kot glasbeniki smo odgovorni premikati glasbo do meje, kjer je bila v 60. in 70. letih. Hočem biti Elvis." Voditelj nagrad, komik Jimmy Kimmel, ki se je iz Westovega ega norčeval ves večer, je pripomnil: "Elvis je umrl na stranišču s polovico marmeladnega krofa v ustih. Morda bi moral še enkrat premisliti (o svoji želji)."
Posvečeno Michelle Obama
Alicia Keys je za svoj album As I Am pobrala dve nagradi (najboljši album popa/rocka in najboljši album soula/r'n'b-ja), zmago pa posvetila "vsem superženskam (naslov njene zadnje uspešnice, op. a.), ki se vsak dan borijo za preživetje".
Vrhunec večera je bil prav Alicijin nastop s pesmijo Superwoman, pri katerem sta se ji pridružili še Queen Latifah in ameriška operna zvezdnica Kathleen Battle, pesem pa je zaključila velikanska fotografija nove prve dame ZDA Michelle Obame, projicirane na zaslonu.
Najstniške zdrahe
Bil je tudi velik večer za nekdanje ameriške idole - Daughtry (lanski trikratni zmagovalci) so postali najboljša pop/rockovska skupina, Jordin Sparks najizvajalka "odrasle sodobne" glasbe, Carrie Underwood pa ima najboljši countryalbum (Carnival Ride).
18-letna Taylor Swift, ki ji najbrž ni bilo prijetno sedeti v isti dvorani z nekdanjim fantom Joejem Jonasom, je zmagala v kategoriji najboljše izvajalke countryja, Rihanna pa je pobrala dve nagradi: za najboljšo pop/rockovsko izvajalko in za najboljšo izvajalko soula/r'n'b-ja. Še najboljši približek pravemu rocku so bili Linkin Park, nagrajenci v kategoriji naj alternativni rock.
Veliki nastopi za velike nagrade
Svojo četrto ameriško glasbeno nagrado so osvojili Rascal Flatts (countryskupina), Brad Paisley pa je postal najboljši izvajalec countryja.

Na podelitvi nagrad so se zbrali tako rekoč vsi največji glasbeni zvezdniki tega časa, še posebej odmevni pa so bili megalomanski nastopi Christine Aguilere, Mariah Carey, Beyoncé, Rihanne, Westa in Jonas Brothersov, ki so za piko na i pobrali še nagrado za naj novinca. Posebno nagrado za zasluge v glasbi je iz rok Justina Timberlaka prejela Annie Lennox.

K. S.