Po mnenju nekaterih tako imenovani spodrsljaj Perry ni presenetljiv. Foto: AP
Po mnenju nekaterih tako imenovani spodrsljaj Perry ni presenetljiv. Foto: AP

Katy Perry je nazadnje album izdala pred štirimi leti, tako pa so številni nestrpno pričakovali novo pošiljko glasbe. Nedavno je končno le postregla s pesmijo, s katero je napovedala nov album 143, ki naj bi izšel 20. septembra.

Skladbo Woman's World, ki vključuje verze "Seksi, samozavestna /.../ Tako inteligentna /.../ Poslana je iz nebes /.../ Tako mehka, tako močna /.../ To je ženski svet in lahko si srečen, da živiš v njem", spremlja tudi videoposnetek, v katerem ne manjkajo niti steklenice z napisom Viski za ženske, ogromni tovornjaki, vibratorji in okrašena električna orodja.

Pevkina vrnitev pa trenutno ne gre po načrtih. Novi singel naj bi ugledu glasbenice bolj kot ne škodil. Čeprav naj bi bil po njenih besedah feministična himna, se s tem mnogi ne strinjajo – njen poskus opolnomočenja je namreč nekatere razočaral in razjezil. Oklicali so ga za katastrofo, grozljivega in ponižujočega, domnevno feministično sporočilo pa naj bi bilo lažno, poroča Euronews.

39-letnica naj bi si medvedjo uslugo naredila tudi s tem, ko je v videu iz zakulisja, ki prikazuje, kako je snemanje novega videospota potekalo, razkrila, da je ta mišljen kot satira. "

"Nekoliko sarkastične smo," je pojasnila v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, in dodala, da daje vtis burleske. "V videu gre za pogled moškega, čeprav se pretvarjamo, da ni tako. Pretiravamo. Na novo se je oblikovala moja ideja ženske božanskosti," je še povedala. Njeni obrazložitvi se je posmehnil tudi satirik Krang T. Nelson, češ da šala ali satira že sama po sebi ne deluje oz. ni smešna, če jo moraš podrobno razložiti.

V letu 2024 naj bi bil prostor za zabavni pop brez pretvarjanja, da komentira družbo, če pa se nekdo že loti komentiranja, kritiki menijo, naj se to naredi, kot je treba, ne da sporočilo pokvarijo domnevno neumna melodija in zastareli vizualni elementi, ki vključujejo seksualizirane ženske z enako obliko telesa. Tako imenovano neokusno karikaturo naj bi poslabšal tudi vtis, da gre za skeč izpred desetih let in opravičevanje, da ljudje zgolj ne razumejo satire.

Perry pozvali k prekinitvi sodelovanja z Dr. Lukom

Veliko glasbenih navdušencev pa se je obregnilo predvsem ob dejstvo, da je Perry pri pesmi združila moči z zloglasnim Dr. Luko. Gre za glasbenega producenta Łukasza Gottwalda, ki je z izvajalko sicer sodeloval že pri njenih prvih treh albumih in je zaslužen tudi za uspešnice, kot so I Kissed a Girl, Teenage Dream in Roar.

To je bilo, še preden ga je pevka Kesha leta 2014 tožila. Ta je trdila, da jo je leta 2005 omamil in spolno napadel ter jo desetletje fizično in verbalno mučil. Gottwald ni bil obtožen kaznivega dejanja in je zanikal vse trditve. Proti njej je vložil tožbo zaradi obrekovanja in trdil, da si je vse izmislila, da bi se izognila pogodbi o snemanju. Lani se je ta tožba končala s poravnavo.

Poslušalce je torej zmotilo predvsem protislovje in hinavščina projekta – pevka je pri ustvarjanju prihajajočega albuma, ki naj bi bil posvečen opolnomočenju žensk, sodelovala z domnevnim nasilnežem. To naj bi tako sporočilo albuma popolnoma uničilo.

"Dr. Luke mi ni všeč iz več razlogov in preprosto ne morem podpirati njegove kariere. Žal mi je, Katy, vendar sem zelo razočarana," je objavil eden izmed uporabnikov družbenega omrežja X. Številni so Perry pozvali k prekinitvi sodelovanja z Dr. Lukom.

"Delo z osebami, za katere je znano, da imajo zgodovino zlorabe, samo prispeva k sporočilu, da lahko moški naredijo grozne stvari in se izmažejo," je na X-u zapisala igralka Abigail Breslin, ki v svoji objavi sicer ni poimensko omenila Perry ali Gottwalda, je pa v njej označila Kesho. Kasneje je razkrila, da so ji zaradi tega zapisa grozili s smrtjo.

Opolnomočenje v popu je mogoče

Nekateri kritiki so njen poskus feminizma primerjali s tistimi, ki jim je to dejansko uspelo. Med tiste, ki naj bi dejansko vedele, o čem govorijo in opolnomočenje uspešno izražajo prek osebnih izpovedi, naj bi spadale tudi Charli XCX, Camila Cabello, Taylor Swift in Dua Lipa. V njihovem sporočanju naj bi bilo nekaj bolj pristnega, kar pa naj bi pesmi Woman's World manjkalo.

Po mnenju nekaterih tako imenovani spodrsljaj Perry ni presenetljiv. Na to, da naj bi "ustvarjalna iskrica" izvajalke, ki je pred leti veljala za dominantno silo v popglasbi, ugasnila, naj bi nakazovala že njena pesem Swish Swish iz leta 2017. Med drugim naj bi bil njen videospot prenatrpan s slavnimi osebnostmi in neuspelimi poskusi vključevanja najnovejših trendov.