Večerno dogajanje se bo sklenilo na velikem odru na Kongresnem trgu, kjer se bo odvilo finalno dejanje Špil lige, nato pa še zaključek s skupino Moveknowledgement. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Večerno dogajanje se bo sklenilo na velikem odru na Kongresnem trgu, kjer se bo odvilo finalno dejanje Špil lige, nato pa še zaključek s skupino Moveknowledgement. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
šuštarski most, čevljarski most, most, ljubljana, stara ljubljana
Ljubljana bo en dan dihala z glasbo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Praznik glasbe je še eden v nizu dogodkov, ki spodbujajo promocijo slovenske glasbe in njenih ustvarjalcev. Na ta dan se bodo na več različnih mestih v starem mestnem jedru v prestolnici (Križevniška ulica, Mačkova ulica, Šuštarski most, Mesarski most, Trubarjeva ulica, Mestni trg, Gornji trg, Tržnica ...) zvrstili glasbeniki vseh žanrov.

"Glede na to, da je 21. junija svetovni dan glasbe, je prav, da smo tudi v Sloveniji del te zgodbe, ker imamo odlično glasbo in glasbene izvajalce, ki jim je treba prisluhniti. Praznik glasbe je predvsem priložnost, da se slovenska glasba prikaže v svoji najboljši luči, da se vsaj za en dan premostijo prepreke, ki sicer prežemajo slovenski glasbeni prostor. Z močno željo, da bo zven Praznika glasbe na domači glasbeni sceni odzvanjal tudi naprej," je za MMC dejal organizator Peter Baroš.

Glasba se bo tako iz ograjenih koncertnih prizorišč preselila na ulico. "Ulica je že od nekdaj sopotnica glasbe v smislu nastopanja, najlažji način, da svojo glasbo predstaviš širši množici. Marsikateremu glasbeniku predstavlja ulična glasba tudi pomemben vir preživljanja. Predvsem pa predstavlja izjemno popestritev okoliškega dogajanja, ob predpostavki, da je okolica glasbi naklonjena."

Baroš je poudaril, da smo vsak dan na ulicah podvrženi zvočnemu onesnaženju, ki ga povzročajo zvočniki trgovin in gostinskih lokalov. "Praznik glasbe pa v ospredje postavlja živo glasbo, blagozvočje, ki je ušesom prijazno in ne nazadnje tudi bolj učinkovito za privabljanje ljudi," je dejal Baroš. Organizatorji tako vabijo k sodelovanju glasbenike in se pri tem žanrsko ne omejujejo. Še več: želijo si pestrosti, kar bo omogočilo čim večje število odrov.