Tide so lani nastopili kot predskupina samih Iron maiden, ko so ti 'ropotali' po bežigrajskem stadionu. Foto: Rock Vibe
Tide so lani nastopili kot predskupina samih Iron maiden, ko so ti 'ropotali' po bežigrajskem stadionu. Foto: Rock Vibe

Zato pa Tide ne obljubljajo prednovoletnih rajanj po prestolnici - nocojšnji koncert, ki se ob 22.00 se začne v Orto baru, bo njihov zadnji v Ljubljani pred iztekom leta (če jih zamudite danes, jih lahko ujamete še 8. novembra v postonjskem klubu Jazzy). "Poleg novega albuma Nothing to Lose bomo preigrali kar nekaj skladb iz prvega albuma Seven Days, med njimi tudi nekaj takih, ki jih ze dalj časa nismo igrali," napoveduje pevec in kitarist Kevin Koradin.

Nov pristop: pivo in punce
No, bolj kot podoživljanje "starih zmag" (ena od njih je bil prav gotovo januarski koncert v ljubljanski Cvetličarni, ko so se jim na odru pridružili Gregor Skočir, Tokac (Dan D) in Zoran Čalić (Majke)) je v ospredju predstavljanje novega singla Something Else. O videospotu, ki sodi poleg (ogledate si ga lahko na desni), je Kevin povedal: "Spot je v glavnem spomin na tisti vikend v mesecu avgustu, ki smo ga preživeli v Beogradu, kjer smo nastopali na festivalu Beerfest. V nasprotju z nekaterimi starejšimi spoti ne ponuja neke globoke zgodbe; vse skupaj je bilo narejeno veliko bolj sproščeno in prvič smo se tudi zabavali med samim snemanjem. Snemali smo z beograjsko ekipo Talent box, kot zanimivost pa lahko povem, da je tokrat prvič, da se v našem spotu pojavljajo tudi dekleta."

Če vam Tide, ki pojejo izključno v angleščini, zvenijo nekam "globalno", je to najbrž zato, ker slovenska glasbena scena na njihove začetke ni imela pretiranega vpliva - dva člana sta več let ustvarjala in živela v Amsterdamu; tja so šli posnet tudi oba svoja albuma, ki ju zaznamuje izjemna produkcija (pri zadnjem albumu sta sodelovala producenta Peer Rave in Matthijs Van der Speck). Pri ustvarjanju Nothing to Lose so stavili na "komade, brezčasne, ne da bi sledili smernicam ali modi. Osredotočili smo se samo na kvaliteto komada, melodijo in prepoznavnost. Snemali smo tako rekoč skoraj v živo, tako, da smo skupaj odigrali in potem samo nasnemavali stvari po potrebi." "Žaganje so nadomestili z zasanjano kitarsko melodiko, surovo energijo z mehko metalsko izpovednostjo, razvojne zmogljivosti pa s potencialnimi uspešnicami," je razvojni lok skupine med enim in drugim albumom ocenil MMC-jev glasbeni recenzent Dušan Jesih.
Spodaj si oglejte nekaj utrinkov koncerta Tide v okviru zgoraj omenjenega festivala Beerfest v Beogradu.
A. J.