Že na uvodni postojanki prve turneje po enajstih letih skupina Rage Against the Machine svojih oboževalcev ni pustila ravnodušnih. Vedno politično aktivna zasedba na čelu s pevcem Zackom de la Rocho je poslušalcem dvorane Alpine Valley Music Theatre postregla z neverjetnim nastopom.

Kljub glasbeni vročici, ki jo je povzročila legendarna zasedba, je vso pozornost občinstva prevzel zaslon za skupino. Medtem ko so de la Rocha in druščina pustošili po odru, so se v ozadju vrstili napisi o oboroženem nasilju, smrtnosti temnopoltih mater in dostopu do splava.

Pripadniki uporniške skupine so izrazili ogorčenost zaradi strmoglavljene sodbe Roe proti Wade, ki je Američane dvignila na noge in jih prignala na ulice. "Prisilno rojevanje v edini bogati državi na svetu, v kateri ni porodniškega dopusta na zvezni ravni," se je glasil eden izmed napisov na zaslonu. Sledil je še udarnejši: "Prisilno rojevanje v državi, v kateri je oboroženo nasilje najpogostejši razlog smrti pri otrocih in najstnikih." Zadnje sporočilo je bilo kratko in jedrnato: "Splavite vrhovno sodišče."

Roe proti Wade

Leta 1973 je vrhovno sodišče ZDA v primeru Roe proti Wade razsodilo, da imajo ženske pravico do splava v prvih treh mesecih nosečnosti. V drugem in tretjem trimesečju je omogočilo omejitve in prepoved splava.

Sorodna novica Več tisoč Američank in Američanov protestiralo proti ukinitvi pravice do splava

Vrhovno sodišče je z razveljavitvijo lastne odločitve posameznim zveznim državam omogočilo tudi prepoved splava pred 12. tednom nosečnosti.

Odločitev je nekaterim zveznim državam omogočila popolno prepoved splava. Tako je splav nezakonit v desetih zveznih državah, v osmih otežen, v devetih pa zakonodajna telesa o tematiki še odločajo. Mnogo drugih zvezdnikov je prav tako izrazilo ogorčenje nad odločitvijo vrhovnega sodišča. Med najvidnejšimi je pevec pankovske zasedbe Green Day Billie Joe Armstrong, ki se je v luči odvijanja dogodkov v ZDA odrekel ameriškemu državljanstvu.