"Vsak glasbenik sanja o tem, da bi dosegel čim širše občinstvo, in to je tudi moj cilj." Foto: Urša Premik

Med letošnjo Evrovizijo na Švedskem, kjer je Slovenijo zastopala Raiven, se je slovenske predstavnice prijel vzdevek "Mama". Ta je zdaj tudi dobil svojo zvočno podobo. Skladba Mama je tako "intimen hommage", s katerim slovenska glasbenica izkazuje globoko hvaležnost svoji evrovizijski družini.

"To je prva skladba, v kateri odkrito spregovorim o sebi. Prej sem vedno pisala o drugih ženskah, izmišljenih likih ali pa zavijala svoje misli v tančico metafor, da sem omilila neposrednost," je dejala akademsko izobražena glasbenica in poudarila, da je bilo za ustvarjanje tako iskrenega besedila potrebno kar nekaj poguma in samozavesti.

Raiven se je pri skladbi kot gostja pridružila srbska raperka Micka Lifa, ki je znana po tem, da jo navdihujeta hiphop 90. let prejšnjega stoletja in rejverska kultura. "Takoj mi je pritegnila pozornost, tako s svojim vizualnim izrazom kot s samozavestjo, s katero piše besedila," je povedala Raiven in dodala, da sta se povezali prek družbenega omrežja Instagram. "Zdi se, kot da se poznamo že sto let, saj smo se odlično ujeli in si delili enak smisel za humor," je delila Srbkinja, ki je hvaležna, da je tako edinstvena glasbenica, kot je Raiven, prepoznala njeno ustvarjalnost, je zapisano v sporočilu za javnost.

Skupaj sta plod svojega sodelovanja tudi premierno predstavili na Paradi ponosa v Beogradu. Pred večtisočglavo množico je Raiven tudi končala serijo nastopov na letošnjih paradah ponosa – njeno potovanje se je začelo v Zagrebu, nadaljevalo v Ljubljani, vrhunec pa je doseglo v srbski prestolnici, kjer je bučno odmevalo geslo: "Jaz sem, ti si, Veronika."

Prvič zapela tudi v tujem jeziku

Mama predstavlja most med preteklim ustvarjanjem in prihodnostjo Raiven, ki je tokrat prvič v skladbi zapela v slovenščini in srbščini, s čimer je želela izraziti povezanost z občinstvom na območju. "Opazila sem, da občinstvo na Balkanu mojo glasbo dojema nekoliko drugače kot slovensko," je povedala in poudarila, da zato z Mamo želi nagovoriti poslušalce zunaj Slovenije in pokazati, kako jih ceni. "Vsak glasbenik sanja o tem, da bi dosegel čim širše občinstvo, in to je tudi moj cilj," je razložila Raiven, ki je pesem opremila tudi z vizualno podobo.

Pod to se kot režiserka podpisuje Urša Premik, v njem pa sijejo tudi izrazni plesalci in člani baletnega ansambla SNG Opera in balet, ki pod vodstvom koreografa Lukasa Zuschlaga s plesnimi sekvencami raziskujejo mešanico estetike, lepote in občutka moralne ambivalence, kontrast med lepoto in propadom. Estetiko videospota popestrijo tudi edinstvene kreacije, med drugim tudi hrvaškega modnega oblikovalca Juraja Zigmana, čigar obleke nosijo svetovne zvezde, kot so Beyoncé, Nicki Minaj, Christina Aguilera in Cardi B.

Slovenija: Raiven - Veronika

Za nekaj časa se bo poslovila od domačega občinstva

Raiven, ki se pod svoje skladbe podpisuje kot avtorica besedil in glasbe, sicer z Mamo subtilno napoveduje drugi del konceptualne avdioepopeje Sirene. "Če sem pri prvem delu EP-ja Sirene pisala o drugih ženskah, v drugem delu pišem o svojih osebnih izkušnjah – o tem, kako je biti ženska v glasbeni industriji," je priznala 28-letna pevka.

Nove skladbe bo premierno predstavila 21. decembra na koncertu v Centru urbane kulture Kino Šiška. Tam bo nastopila z novo koncertno zasedbo, ob kateri bo v osredje postavila edinstven preplet elektronike in vizualne dovršenosti.

Svoj vstop na evropsko koncertno sceno je umetnica, ki bo v okviru turneje Sirene, pt. 1 mešanico elektronskega futurizma in klasičnega godalnega kvarteta prinesla v Piran, Krško, Maribor in Celje, že naznanila v Beogradu. Z drugim delom kratkometražnega albuma se tako prihodnje leto odpravlja tudi na turnejo po Evropi. Med drugim se bo 28. marca ustavila v Zagrebu, 5. aprila bo v Pragi, med 7. in 11. aprilom jo čakajo trije koncerti na Poljskem – v Krakovu, Vroclavu in Varšavi – konec aprila pa bo zavzela oder v Beogradu.

"Evropska turneja je zame največji korak v karieri – poleg Evrovizije. Zelo sem hvaležna za priložnost, da se po Evroviziji še naprej povežem s poslušalci zunaj Slovenije. Čutim globoko hvaležnost in se obenem izjemno veselim," je poudarila Raiven, ki je navdušena nad tem, kako bo med pripravami in samo turnejo še naprej rasla kot umetnica.