Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ob tem so pri založbi izrazili prepričanje, da je nujno potrebna popolna razjasnitev obtožb, tudi od oblasti, kar mora biti tudi v interesu celotne skupine. Pojasnili so še, da so, ko so se v javnosti pojavile obtožbe, do preklica ustavili trženjske in promocijske dejavnosti za glasbene posnetke skupine, kar pomeni, da albumov, ki jih je izdala založba Universal, za zdaj ne bodo več oglaševali. Po navedbah Universala so s skupino Rammstein poslovno povezani glede že posnete glasbe in založniške dejavnosti, poroča STA.

Sorodna novica Nemška policija preiskuje obtožbe proti Tillu Lindemannu

Državno tožilstvo v Berlinu je, potem ko so se pojavile obtožbe na račun pevca skupine Lindemanna, proti njemu že sprožilo predkazenski postopek. To so storili na podlagi več kazenskih ovadb in po uradni dolžnosti. Po navedbah državnega tožilstva so prijave podale tretje osebe, "ne osebe, vpletene v kakršno koli kaznivo dejanje". Dodatnih informacij zaradi preiskav, ki potekajo, in varovanja osebnih pravic vpletenih na tožilstvu ne dajejo.

Več žensk je v preteklih dneh podalo obtožbe na račun Lindemanna, nekatere od njih anonimno. Ženske so opisale okoliščine, ki so se jim včasih zdele zastrašujoče. Med koncerti skupine naj bi izbrali mlade ženske in jih vprašali, ali želijo na zabavo po koncertu. Po opisih nekaterih žensk so se tam zgodila tudi spolna dejanja.

Oglasil se je tudi bobnar zasedbe Christoph Schneider

"Obtožbe, ki so se nabrale v preteklih tednih, so skupino in mene globoko pretresle, verjamem, da tudi vas, oboževalce. Še vedno sem nekoliko v šoku po tem, kaj vse sem o nas prebral na družabnih omrežjih in v medijih," je povedal Schneider in dodal, da verjame, da se na zabavah po koncertih ni zgodilo nič nezakonitega. "Nikoli nisem videl, da bi se kaj takega zgodilo niti ni o tem govoril nobeden izmed naše več kot 100-članske ekipe."

Obenem je bobnar skupine še povedal, da so se verjetno dogajale zadeve, ki sicer niso prepovedane, a se sam z njimi ne strinja. Dodal je še, da se je Lindemann v zadnjem letu oddaljil od drugih članov skupine in prirejal tudi svoje zabave.

"Till je vedno hotel in še vedno želi svojim gostom zagotoviti dobro zabavo. Morda so si gostje zabavo predstavljali drugače od Tilla. Želje in pričakovanja žensk, ki so tam bile, verjetno niso bili izpolnjeni, povedale so, da se na zabavah niso dobro počutile. Za to mi je žal," je še dodal in sklenil:

"Popolnoma objektivno lahko poudarim: vsi ki se v zaodrju ne počutijo dobro, lahko prostore kadar koli zapustijo. Morda bo trajalo nekaj minut, da varnostniki opravijo svoje delo in jih varno pospremijo do izhodov. Prav tako so vse steklenice na naših zabavah zaprte in vedno na očeh vsem, ki so tam."

Lindemann obtožbe na svoj račun zavrača. Zastopata ga berlinska odvetnika Simon Bergmann in Christian Schertz, ki sta trditve, da naj bi bile ženske na koncertih skupine Rammstein omamljene z uspavalnimi kapljicami ali alkoholom z namenom, da bi pristale v spolne odnose s pevcem, označila za brez izjeme neresnične.