Maniža se je rodila v Tadžikistanu in je v otroštvu pred državljansko vojno pobegnila v Rusijo. Foto: EPA
Maniža se je rodila v Tadžikistanu in je v otroštvu pred državljansko vojno pobegnila v Rusijo. Foto: EPA

Potem ko je Rusija konec februarja napadla Ukrajino, je Maniža na družbenih omrežjih večkrat izrazila svojo žalost in nasprotovanje vojni. 31-letna pevka je vojno v Ukrajini označila za "starševski konflikt", ki poteka "proti volji" ruskega ljudstva, poroča BBC. "Ne želim si drugega kot miru. Tukaj in tam umirajo otroci, ženske in vojaki," je kmalu po začetku invazije zapisala na Instagramu.

Njeno nasprotovanje vojni izvira tudi iz njene osebne izkušnje, saj je v otroštvu pobegnila pred civilno vojno v rodnem Tadžikistanu. "Ko te tragedije vidite od blizu, je vaše stališče kristalno jasno: ne želite, da se to komu še kadar koli zgodi," je za ameriško tiskovno mrežo NPR povedala 31-letna pevka, katere zaročenec je ob tem napol Ukrajinec.

Maniža je kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajini izdala pesem Vojak, v kateri je pela o nasilju v Tadžikistanu, v njej pa je večkrat ponovila refren "ustavite vojno".

V javnosti so se pojavili pozivi, naj pevko ovadijo, saj naj bi kršila novi ruski zakon o širjenju dezinformacij in razžalila ruske vojaške sile, za spopade v Ukrajini pa naj bi uporabljala izraz "vojne", in ne "posebna vojaška operacija".

Zaradi javnega nasprotovanja vojni je pevka postala tarča spletnih napadov. "Ona, njena ekipa in promotorji so prejeli veliko groženj," je za BBC povedal njen tiskovni predstavnik Sergej Jakovlev.

Na lanski Evroviziji je s pesmijo Ruska ženska zasedla deveto mesto. Foto: EPA
Na lanski Evroviziji je s pesmijo Ruska ženska zasedla deveto mesto. Foto: EPA

Hekerji skušajo odpovedati njene koncerte

Hekerji so v eni izmed akcij na Telegramu delili telefonske številke in domače naslove organizatorjev festivala ter uporabnike pozvali, naj zahtevajo odpoved njenega nastopa.

Organizatorji, dobrodelna organizacija Oleg Deripaska Volnoe Delo, nameravajo Manižo obdržati na seznamu nastopajočih. "V stališču Maniže ne vidimo nobenega protislovja, saj je mir nujen pogoj za slavljenje raznolikosti in multikulturalizma, kar je navsezadnje tudi cilj našega festivala," so sporočili za BBC. Dva druga festivala sta zaradi pritiskov Manižo umaknila s seznama nastopajočih.

Njen tiskovni predstavnik je dejal, da ne ve, kdo stoji za kampanjami. "To so lahko ljudje, ki podpirajo posebno vojaško operacijo v Ukrajini, ali tisti, ki kažejo nestrpnost do narodnosti Maniže," je dejal.

Maniža zbira sredstva za ukrajinske begunce

Maniža medtem nadaljuje koncerte prek neposrednih prenosov, s katerimi želi kot ambasadorka dobre volje UNHCR-ja in prek svoje dobrodelne fundacije Silsila pomagati ukrajinskim beguncem. Napovedala je tudi jesensko Neodpovedano turnejo, v sklopu katere bo nastopila v Armeniji, Gruziji, Kazahstanu in Kirgiziji.

"Seveda se bojimo za njeno varnost, toda Maniža bi rada še naprej delala in živela v Rusiji," je za BBC še povedal njen tiskovni predstavnik.

Koncerti skupine DDT po zaslišanju odpovedani

Maniža Sangin ni edina ruska glasbenica, ki javno nasprotuje ruski invaziji v Ukrajini. "Domovina, prijatelji, ni predsednikova zadnjica tista, ki bi jo moral ves čas lizati in poljubljati," je na enem od koncertov dejal rokerski zvezdnik Jurij Ševčuk.

Maja letos so ga v povezavi s tem koncertom zaslišale varnostne sile. Obtožbe širjenja "lažnih informacij" o invaziji proti njemu so umaknili, vendar je njegova skupina DDT odpovedala vse nadaljnje koncerte.