INmusic je največji hrvaški open-air dogodek, ki vsako leto ponudi privlačen program. Foto: Organizator
INmusic je največji hrvaški open-air dogodek, ki vsako leto ponudi privlačen program. Foto: Organizator

Največji hrvaški festival na prostem je ameriška spletna stran The Huffington Post uvrstila na seznam desetih festivalov, ki jih letos ne gre zamuditi, dobil pa je še več drugih pohval. Lani ga je na svoj "top 50“ seznam uvrstil še CNN, hvalili so ga tudi pri BBC-ju.

Organizatorji pravijo, da bi bilo zaradi mednarodnih priznanj in pohval hrvaškemu festivalu velika škoda, če kmalu ne bi bil več hrvaški, toda zaradi nepripravljenosti ministrstva za finance, da bi sprejel predlog ministrstva kulture in zmanjšal stopnjo DDV-ja na vstopnice s 25 na pet odstotkov, organizatorji že napovedujejo, da bo po vstopu v Evropsko unijo veliko konkurenčneje festival preseliti v Brežice. V Sloveniji je namreč stopnja DDV-ja na vstopnice za kulturne dogodke 8,5 odstotka.

Za letošnjo izdajo festivala, ki ga bodo vendarle izvedli na Jarunu kot v prejšnjih letih, saj bo na sporedu junija, Hrvaška pa naj bi v EU vstopila šele s 1. julijem, so že potrjeni Arctic Monkeys, Bloc Party, Iggy and the Stooges, NOFX ...