John Lydon, bolje znan kot Johnny Rotten. Foto: Reuters
John Lydon, bolje znan kot Johnny Rotten. Foto: Reuters

Tri desetletja po vrhuncu skupine so uporni glasbeniki še enkrat stopili na oder, tokrat londonske Brixton Academy, v kateri so pripravili kar nekaj koncertnih večerov turneje. John Lydon je še vedno prav tako provokativen, kot je bil, prav tako pa se zna pošaliti na svoj račun.

"Pol stoletja mlad," je med drugim pokomentiral svojo starost, hkrati pa tudi starost večine zvestih oboževalcev, ki so danes že v 40. ali celo 50. letih, pa jih to ni oviralo pri obisku koncerta svojih nekdanjih idolov.

Po besedah BBC-jevega novinarja Jona Kellyja pa njihova vrnitev ni več tako slovesna, kot je bila tista leta 1996. Češ da je takratno vrnitev na oder spremljala prava atmosfera vrnitve ene najbolj slavnih skupin svoje generacije, že tretje ponovno združenje pa ni nič bolj kontroverzno kot nedavna vrnitev zasedbe Take That.

Prvotno so skupino sestavljali pevec Johnny Rotten, kitarist Steve Jones, bobnar Paul Cook in basist Glen Matlock, ki ga je pozneje zamenjal zloglasni Sid Vicious. V zgolj triletni karieri so izdali en sam album in štiri single, a je bilo to dovolj za odločilen premik na britanski glasbeni sceni tedanjega časa. Pistolsi so se razšli leta 1978, s pesmimi God Save The Queen, Anarchy In The U. K. in Pretty Vacant pa so šokirali britansko javnost.