Obeta se spektakel. Foto: Andy DeLuca
Obeta se spektakel. Foto: Andy DeLuca

Skupina 5 Seconds of Summer, ki je znana tudi pod kratico 5SOS, je do zdaj poleg Irske v okviru svetovne turneje Take My Hand, ki se imenuje po pred kratkim izdani pesmi, nastopila tudi v Veliki Britaniji, Nemčiji, Belgiji in na Poljskem. Prvič se bo ustavila tudi v Sloveniji, kjer bo 6. maja izpeljala koncert v ljubljanski Areni Stožice.

Oboževalcem in oboževalkam bodo postregli z izborom pesmi, ki bo vključeval tako uspešnice iz preteklosti, kot sta She Looks So Perfect in Youngblood, kot tudi najnovejša glasbena dela, kot je na primer Complete Mess. Za spektakel bo zasedba 5 Seconds Of Summer v Slovenijo pripeljala odrsko opremo v kar osmih tovornjakih vlačilcih, ekipa pa pride s kar petimi turnejskimi avtobusi.

Potrebovali naj bi tudi kar pet pisarn v zaodrju, s seboj pa pripeljejo tudi lastno kuhinjo s kuharji. Pri projektu sodeluje približno 200 ljudi, tako mednarodne ekipe, ki pridejo s skupino, kot tudi domače tehnične, varnostne in druge ekipe. Po zavzetju odra v Stožicah v Ljubljani pa jih pričakujejo še v Italiji in Franciji. Po koncu evropskega dela turneje se bodo odpravili še v Združene države Amerike, Mehiko, Kanado in domačo Avstralijo.

Za sabo imajo že več kot deset let kariere

Luke Hemmings, Michael Clifford, Calum Hood, ki so hodili na isto srednjo šolo, so sprva obstajali kot trio, kmalu pa so k sodelovanju povabili še Ashtona Irwina in se na skupno glasbeno pot podali leta 2011. Od takrat so prodali več kot deset milijonov izvodov albumov in približno dva milijona vstopnic za koncerte po vsem svetu.

Število pretokov njihovih pesmi presega sedem milijard, kar jih uvršča med najuspešnejše avstralske glasbene izvajalce v zgodovini. Med kariero so raziskovali različne žanre – od punk-rocka do elektronskega dance-popa.

So edina skupina v zgodovini glasbenih lestvic, ki se je s prvimi tremi studijskimi ploščami zavihtela na prvo mesto lestvice Billboard 200. Skupaj so osvojili tudi številna priznanja in prestižne nagrade, kot so American Music Awards in People's Choice Awards, občasno pa se lotijo tudi soloprojektov.