Številni ga imenujejo kar
Številni ga imenujejo kar "kapitan", saj je dejansko tisti, ki uspešno vodi “dance ladjo” po vsej Evropi. Foto: Maicol Novara

Ni veliko didžejev in producentov iz 90. let, zlatega obdobja dance glasbe, ki še danes žanjejo uspehe. To je zagotovo Italijan Gigi D’Agostino, ki je dal tistemu času poseben pečat in hkrati dokazal, da je kos današnji neizprosni konkurenci na klubski sceni.

O njegovi priljubljenosti smo se prepričali na nedavnem nastopu v Majanu, v Furlaniji - Julijski krajini. Po ocenah organizatorja se je na odprtem prizorišču zbralo 8000 ljudi, ne samo iz tega dela Italije, ampak tudi iz sosednjih držav, slišati je bilo tudi slovensko govorico. Nič presenetljivega, saj je 56-letni Gigi izdal številne skladbe, ki še danes odmevajo na "revival" dogodkih in so z leti doživele več remiksov: L’Amour Toujours (I’ll fly with you), In My Mind, Bla Bla Bla, Another Way, La Passion – to je samo del njegovega obsežnega repertoarja.

Po prizorišču poletavali tudi baloni. Foto: Claudia Raspolič, RTV Koper Capodistria
Po prizorišču poletavali tudi baloni. Foto: Claudia Raspolič, RTV Koper Capodistria

D'Agostino se je zapisal v zgodovino glasbe kot pionir svojevrstnega žanra, ki je močno vplival tudi na številne druge kolege: "mediterranean progressive", ki se navezuje na melodije Sredozemlja z latinskim pridihom. Skratka, zvok in ritmi, ki gredo zelo hitro v uho in … tudi v noge, saj vse našteto ustvarja idealen ambient za ples. D'Agostina zato številni imenujejo kar "kapitan", saj je dejansko tisti, ki uspešno vodi to “dance ladjo” po vsej Evropi. S tem se sklada tudi njegova zunanja podoba: nastopa v kapitanski uniformi, sicer obarvani z modnimi dodatki.

Pred tremi leti razkril, da je bolan

Kar pa je še posebej razveselilo občinstvo, je dejstvo, da se na prizorišča vrača po dolgotrajnem premoru – pred skoraj tremi leti je namreč na družbenih omrežjih razkril, da se spopada s hudo boleznijo. "Bolečina mi ne da miru, a borim se in upam, da bom našel olajšanje. Hvala za vso vašo podporo," je zapisal ob fotografiji, kjer ga je bilo videti s hojco. Sledila je dolga tišina do letošnjega februarja, ko je nastopil na najbolj gledanem in priljubljenem italijanskem glasbenem festivalu, Sanremo.

Odrski učinki so vključevali tudi ogenj in luči. Foto: Claudia Raspolič, RTV Koper Capodistria
Odrski učinki so vključevali tudi ogenj in luči. Foto: Claudia Raspolič, RTV Koper Capodistria

"To je moje drugo življenje," tako je označil vrnitev na sceno. Kmalu zatem je naznanil turnejo, kar pomeni, da je naposled ne samo našel olajšanje, ampak tudi toliko fizične moči, da je zmogel tak podvig.

Ustvaril veliko diskoteko na prostem

V Majanu je množico zabaval več kot dve uri z glasbo in številnimi odrskimi efekti: od belih balonov z napisom Gigidag, ki so poletavali po prizorišču, do ognja in luči, na koncu pa še z manjšim ognjemetom.

Ustvaril je veliko diskoteko na prostem, ki je množico ponesla v 90. leta in v čas ob prestopu v novo tisočletje, in to ne le generacije, ki je tisto obdobje osebno doživela, ampak tudi precej mlajše, kar kaže, da je ta glasba še vedno izjemno privlačna in brezčasna. Če ostanemo v glasbenem žargonu, Gigi je ustvaril miks nostalgije, želje po zabavi in ponudil nekaj starega in hkrati povsem novega.