Skozi večer nostalgije nas bosta vodila Tajda in Jure. Foto: Žiga Culiberg
Skozi večer nostalgije nas bosta vodila Tajda in Jure. Foto: Žiga Culiberg
Damjana Golavšek
Damjana Golavšek je lani očarala strokovno žirijo, gledalce pa mlada Eva Černe. Foto: MMC RTV SLO

Prireditev, ki jo bodo neposredno prenašali Televizija Slovenija, Radio Slovenija, Radio Maribor in Radio Koper, bo v ljubljanskih Križankah in bo posvečena okroglima obletnicama RTV Sovenija - 80-letnici Radia in 50-letnici Televizije.

Poslušalci in gledalci bodo zato lahko poleg pesmi, ki se potegujejo za nagrade, slišali tudi nostalgične melodije, na katere nas bodo spomnili New Swing Quartet, Aleksander Mežek, Alenka Pinterič, Tinkara Kovač, Irena Vrčkovnik in Tomaž Domicelj.

Pred prireditvijo še dokumentarec Mojce Mavec
Pred neposrednim televizijskim in radijskim prenosom prireditve si boste ob 19.55 lahko na prvem programu Televizije ogledali dokumentarec o Slovenski popevki z naslovom ABC popevke, ki je nastal pod taktirko Mojce Mavec. V dokumentarcu je zajet kratek pregled pomembnejših mejnikov, pojmov in osebnosti iz obdobja zlatih let in Slovenske popevke, prav tako boste izvedeli, kaj je počela zloglasna cenzurna komisija v sedemdesetih letih, kdo je bil najmlajši udeleženec v zgodovini popevkarskega festivala, kje so nekoč odkrivali mlade talente in kaj je počel direktor odpada na prvem festivalu Slovenske popevke leta 1962, predstavljen pa bo tudi Anton Marti, režiser, ki je snemal prve prave glasbene spote za izvajalce Slovenske popevke.

V tekmovalnem delu 12 pesmi
Lani sta na Slovenski popevki slavili Damjana Golavšek s pesmijo Naravne sile in Eva Černe s Pomladjo v mestu, letos pa se bodo za najboljšo skladbo potegovali: Frenk Nova, Sons & Alenka Gotar, Aleksandra Cavnik, Rdeči dečki z Diano in Edvinom, Tina Gačnik – Tiana, Maja Slatinšek, Lidija Kodrič, Lado Leskovar, Marko Vozelj, Simona Černetič – Aynee, Gianni Rijavec in Anžej Dežan. Izvajalce in njihove pesmi je izmed 75 prijavljenih izbrala posebna strokovna žirija.