Že prihodnje leto na turnejo? Foto: Reuters
Že prihodnje leto na turnejo? Foto: Reuters
modna oblikovalka Victoria Beckham
Združitev naj bi zavrnila Victoria Beckham. Foto: Reuters

Britanski mediji, prvi je novico objavil The Sun, poročajo, da naj bi se Emma Bunton, Mel B, Mel C in Geri Halliwell ob jubileju debitantskega singla "spajsic", ki je leta 1996 šest tednov kraljeval na britanski glasbeni lestvici, odpravile na turnejo.

Pobudnica združitve naj bi bila Mel B, ki je prejšnji mesec na "skrivnem sestanku" o vrnitvi na koncertne odre prepričala tudi preostale tri članice. Po sklenjenem dogovoru naj bi zdaj sledila sestankovanja z organizatorji koncertov, turneja pa naj bi vsaki prinesla večmilijonski zaslužek - dogodek opisujejo kot eno največjih združitev popskupin vseh časov.

Victoria Beckham naj bi povabilo zavrnila zaradi prenatrpanega urnika.

Promotor znamenitega glasbenega festivala Isle of Wight John Gidding, ki je že pred kakšnim mesecem sprožil veliko kampanjo, da na odru festivala združi dekleta, je nad novico o vrnitvi navdušen: "Obožujem jih, vsi jih obožujejo."

Veliki uspeh
Spice Girls so bile glasbeni fenomen, ki je nastal leta 1994 in v hipu osvojil svet. Zasedbo je sestavljalo pet članic, vsaka z ustreznim vzdevkom: Melanie Chisholm ("Sporty Spice"), Emma Bunton ("Baby Spice"), Melanie Brown ("Scary Spice"), Victoria Beckham ("Posh Spice") in Geri Halliwell ("Ginger Spice").

Njihov debitantski singel Wannabe iz leta 1996 se je zavihtel na vrhove lestvic po vsem svetu, v nekaj letih so "spajsice" postale ženska zasedba, ki je prodala največ plošč v vsej zgodovini popglasbe. Spice Girls veljajo za največje popkulturne ikone 90. let, njihov moto "girl power" je odločilno zaznamoval to desetletje.

Leta 2000 je zasedba razpadla (že dve leti prej jo je zapustila Halliwellova), sedem let pozneje pa se je peterica podala na turnejo ob ponovni združitvi in posnela dokumentarec Giving You Everything. Čeprav so turnejo končale predčasno, so z njo vse članice mastno zaslužile. Vsaka izmed njih je v zadnjem desetletju poskušala ustvariti samostojno (glasbeno) kariero, nekatere z večjim, druge z manjšim uspehom.

Skupina je nazadnje v popolni zasedbi nastopila na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012.