Drugi Slovenski teden glasbe se bo dogajal med 5. in 8. februarjem. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Drugi Slovenski teden glasbe se bo dogajal med 5. in 8. februarjem. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Matevž Šalehar - Hamo
V času dogodka bo v M Hotelu pet poslušalnic, kjer se bo zavrtela pesem prijavljenega glasbenega izvajalca, šestčlanska komisija pa bo glede na prvo poslušanje podala svoje mnenje. Komisijo bodo sestavljali najmanj štirje predstavniki iz tujine, ki niso obremenjeni s predhodnim poznavanjem glasbenega izvajalca. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Andrej Sevšek in Žiga Klančar
Organizacijska ekipa je nov program začela pripravljati ob zaključku prvega STG-ja. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Mateja Koren
Direktorica STG-ja Mateja Koren poudarja, da bo letošnji program še bolj pester, kot je bil lani. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Nastopajoči na tekmovalnem delu STG-ja, ki lahko letos upajo na nastop na vsaj enem glasbenem odru tujih festivalov, razpetih od Makedonije do Avstrije, so znani že od oktobra. Predstavniki srbskega Exita, madžarskega Szigeta, hrvaškega Terranea, makedonskega Taxirata ter avstrijskih Waves Vienna in Springfestivala bodo odločali med glasbo in odrsko prezenco zasedb Barely Modern, BRO, Hamo & Tribute 2 Love, Helahirn, Icarus Down, Katice, Kill Kenny, Moonlight Sky, Napravi mi dete, Puppetz in The Vast Blasts.

Izvajalce na tekmovalnem delu STG-ja, ki so bili izbrani med 111 prijavljenimi, bomo v prihodnjih dneh predstavili na straneh MMC-ja.


Pestra mednarodna udeležba

Toda kot so razkrili organizatorji drugega STG-ja na tiskovni konferenci, bo pester tudi preostali program. Med najpomembnejše dogodke letošnjega STG-ja uvrščajo sodelovanje z Austrian Music Export in Waves Vienna, ki bo v Kino Šiška v petek, 8. februarja, pripeljalo okoli 30 predstavnikov avstrijske glasbene industrije (promotorji, organizatorji, predstavniki založb, glasbeni novinarji) in pripravilo druženje oz. mreženje z udeleženci letošnjega STG-ja.

Domač glasbenik pod tujo producentsko roko
V štirih dneh se bodo zvrstile tudi številne delavnice, predavanja in okrogle mize. Vrste predavateljev bo dopolnjeval producent Greg Haver, ki je med drugim ustvarjal z izvajalci, kot so Manic Street Preachers, Melanie C, Bullet For My Valentine, INME, Opshop, Codes, Catatonia, Super Furry Animals in Lost Prophets. Ob tem, da si je izbral tudi enega od 12 finalistov, s katerim bo v studiu posnel pesem, bo na Slovenskem tednu glasbe tudi predaval o produkciji in predstavil svoj pogled na glasbeno industrijo.

Na STG se znova vrača promotor Stephen O'Reilly, ki že več kot deset let uporablja splet za povezovanje glasbenikov in njihovih oboževalcev, podobno pa povezuje tudi športnike in blagovne znamke. Zadolžen je za ustvarjanje novosti pri podjetju Top Spin (ki sodeluje s številnimi znanimi izvajalci, kot so Eminem, Linkin Park, Sigur Rós, Arcade Fire, Paul McCartney in s številnimi mladimi neuveljavljenimi izvajalci).

Med gostujočimi promotorji pa bo STG gostil tudi Nicka Hobbsa, sicer lastnika agencije Charmenko iz Istanbula in solastnika agencije Charm Music na Češkem in Poljskem. Hobbs že od začetka osemdesetih s svojo ekipo organizira in promovira koncerte v Vzhodni Evropi, na Balkanu in Bližnjem vzhodu. In tako bo spregovoril o specifikah slovenskega glasbenega tržišča z njegovega vidika.

Bolj podroben program z naštetimi predavatelji, temami in spremljevalnimi dogodki bo objavljen na spletni strani STG-ja do 20. januarja.


Povezovanje, združevanje ...

Na STG-ju se bo letos vse vrtelo okoli združevanja. Pod okriljem Kina Šiška potekal pogovor s predstavniki klubov iz Italije, Madžarske, Srbije in Avstrije. Radio Terminal pa je k sodelovanju na letošnjem STG-ju povabil predstavnike sorodnih spletnih radijev, in sicer iz Hrvaške, Italije, Srbije in Madžarske.

Na svoj račun pa bodo prišli tudi vsi, ki se želijo preizkusiti ali izpopolniti svoje znanje v pisanju glasbenih kritih in recenzij. Spletna revija o glasbi Odzven bo namreč organizirala participatorno delavnico pod vodstvom mentorja in v obliki predavanj iz različnih polj glasbe, ki poleg ustvarjanja in izvajanja glasbe pomembno prispevajo k njeni končni podobi. Delavnice bodo vodili Luka Zagoričnik, Igor Bašin, Matjaž Manček in Gregor Zemljič. Od udeležencev se bo zahtevala aktivna udeležba s pisanjem kritik, ki jih bodo ustvarjali pod vodstvom mentorja, udeležba na predavanjih in na koncertih STG-ja.