Maniža je leta 2021 na Evroviziji zastopala Rusijo. To je bilo zadnje leto, ko je Rusija še lahko tekmovala. Foto: EPA
Maniža je leta 2021 na Evroviziji zastopala Rusijo. To je bilo zadnje leto, ko je Rusija še lahko tekmovala. Foto: EPA

"Gun" ("Pištola"), predelavo skladbe, ki jo je napisala pred desetimi leti, je izdala konec julija kot single, bo pa tudi na plošči "Hope", ki naj bi izšla 4. septembra.

"Osrednja ideja skladbe je ustvariti nekaj, kar bo pozivalo k miru v Ukrajini. Miru v Rusiji. Miru v Izraelu. Miru v Palestini," je povedala za Reuters.

33-letna Maniža Sangin, kot je pevkino polno ime, je bila rojena v Tadžikistanu, v 90. letih pa je med tamkajšnjo državljansko vojno pribežala v Rusijo.

A ko se je javno izrekla proti ruski invaziji v Ukrajini februarja 2022, ob tem pa se še aktivno zavzemala za pravice LGBTQ-skupnosti, so ji ruske oblasti po njenih besedah prepovedale nastopati v državi. Rusija je bila sicer zaradi invazije izločena tudi iz tekmovanja za Evrovizijo.

Zaradi ruskega državljanstva pa ima Maniža težave nastopati tudi v tujini. "Črtali so me v moji državi, črtali so me po svetu," je potožila. To temo je obdelala v skladbi "Standing Between Two Walls" ("Med dvema stenama"), ki jo je prav tako uvrstila na prihajajočo ploščo.

Vseeno pa še vedno verjame v upanje. "Vsaka vojna ima svoj konec, kar sem izkusila tudi doma v Tadžikistanu. Tako, da smo trenutno samo v zelo, zelo temačnem obdobju našega časa," je povedala.

Prav tako pravi, da še vedno ljubi Rusijo in pomaga razseljenim Rusom po nedavnem napadu Ukrajine na rusko oblast Kursk.