Prvič sta tožbo vložila leta 2017. Foto: EPA
Prvič sta tožbo vložila leta 2017. Foto: EPA

Pred kratkim je sodnik zavrnil prošnjo ameriške zvezdnice in njene odvetniške ekipe, da se tožba, ki jo obtožuje, da je del besedila pesmi Shake It Off ukraden, ovrže. Michael W. Fitzgerald je bil namreč mnenja, da naj bi si bila pesem kljub opaznim razlikam v rabi in zaporedju besed dovolj podobna skladbi Playas Gon' Play za sodno obravnavo. Poroti, ki naj bi jo sestavljali tudi pevkini sovrstniki, se bi po njegovem mnenju morda vseeno zdelo, da je njena uspešnica iz leta 2014 posegla v avtorske pravice dela, ki sta ga napisala tožnika Sean Hall in Nathan Butler, leta 2001 pa jo je izdala skupina 3LW.

Sorodna novica Taylor Swift se zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic napoveduje sojenje

31-letnica je tako vložila dokumente, v katerih so njeni odvetniki odločitev opredelili za nezaslišano, sodnika pa pozvali, naj o svoji razsodbi premisli. Posledično želijo tudi, da se načrtovano sojenje s poroto odpove. "Tožniki bi tako lahko tožili kogar koli, ki napiše, poje ali javno reče 'playas gonna play' in 'haters gonna hate'," je zapisal odvetnik ameriške glasbenice Peter Anderson in poudaril, da to lahko pripelje do "goljufanja javne domene". Hall in Butler namreč trdita, da gre v primerih omenjenih besednih zvez za edinstveno rabo besed, poroča Billboard.

Po mnenju odvetnice tožnikov argumenti ne peljejo nikamor

V vloženih papirjih so njeni odvetniki med drugim poudarili in opozorili tudi na dejstvo, da nobeno sodišče v preteklosti ni dovolilo, da primer, kot je ta, pripelje do dejanskega sojenja. Njegovo odločitev so tako razglasili za "očitno napako v analizi". Menijo namreč, da je pred primerjavo obeh pesmi pozabil upoštevati pomemben del zakona o avtorskih pravicah – proces, med katerim naj bi izločil ves material, ki ga avtorske pravice ne pokrivajo.

"Razlikovanje med zaščitenim in nezaščitenim materialom dela tožnikov je ključnega pomena," so poudarili odvetniki zvezdnice in ob tem navedli razsodbo, ko so v podobnem primeru proti skupini Led Zeppelin ovrgli obtožbo glede uvoda v pesem Stairway to Heaven. "To za seboj pusti le podobnost, da obe deli uporabljata različici dveh kratkih fraz, ki sta del javne rabe in nista avtorsko zaščiteni. Vsakdo ju lahko uporablja brezplačno," so še zapisali zastopniki Taylor Swift in poudarili, da vse obtožbe ne prestanejo omenjenega preizkusa.

Odvetnici Halla in Butlerja se najnovejši predlog zdi popolnoma neutemeljen. "Kar prosijo, je, da sodišče razveljavi svojo odločitev, ker Swift ni zadovoljna z odločitvijo," je povedala Marina Bogorad in dodala, da je tovrstne argumente grammyjeva nagrajenka že v preteklosti uporabila. Ker so podobne pozive sodišča v preteklosti že rutinsko zavračala, je prepričana, da v tem primeru ne bo nič drugače.