Začetek skupine sega v leto 1999, ko sta se Boštjan Gombač in Danijel Černe vrnila iz Nove Zelandije, kjer sta snemala avtorsko glasbo za založbo 'Carnium music'. Foto: MMC RTV SLO
Začetek skupine sega v leto 1999, ko sta se Boštjan Gombač in Danijel Černe vrnila iz Nove Zelandije, kjer sta snemala avtorsko glasbo za založbo 'Carnium music'. Foto: MMC RTV SLO
Terrafolk
Skupini se večkrat na odru pridružijo priznani glasbeniki.

Po enem izmed največjih logističnih podvigov, ki jih je skupina izvedla poleti - govorimo o njihovi turneji, ki jih je v desetih dneh vodila iz Španije na Korziko, v Brčko in v Cerkno, se zdaj pripravlja, da znova očara slovensko občinstvo. Pred tem smo se pogovarjali z violinistom Bojanom Cvetrežnikom.

Terrafolkovci bodo od 3. do 5. februarja svojo serijo nastopov v Klubu Cankarjevega doma tudi posneli na zgoščenko in DVD.

Kako to, da ste se odločili za skoraj izključno akustično nastopanje v zadnjem času?
Akustično nastopanje v manjših prostorih je v funkciji kvalitete zvoka, podiranja meje med odrom in publiko in zbliževanja studijskih in odrskih pogojov za snemanje glasbe. Večinoma pa ne gre za popolnoma akustično igranje, temveč za rešitve, ki so odvisne od akustike prostora, v katerega pridemo. Gre pa za za to prilagojen repertoar. 'You are my Sunshine' nima na takem odru kaj iskati.

Obljubljate večdnevne, ekološke koncerte po slovenskih krajih, pa me zanima, kako to poteka v praksi?
Najlepše je v kraju, kamor pridemo koncertirat, nekaj časa živet in sobivat z lokalno skupnostjo. Deljenje spontanih "sešnov" z lokalnim prebivalstvom, možnost igranja dopoldanskih koncertov za mladino, upokojence, brezposelne, avdiosnemanje v lokalnem kulturnem domu, možnost potovanja z vlakom, manj potovanja za več vsebine, zbliževanje glasbenikov, ki se večkrat vidijo le v kombiju in na odru, sodelovanje z lokalnimi skupinami so teme, ki nas zanimajo in nam vlivajo upanje na manj mimobežno ustvarjanje.

Kdo vse se vam bo pridružil na odru?
Na odru bomo priključili kabel od kitare.

Katera stvar/dogodek je najbolj zaznamovala vaše desetletno skupno glasbeno udejstvovanje?
Terrafolk so zaznamovale velike spremembe v zasedbi in vsebini izvajanega. Pet albumov, koncerti s simfoniki, turneje po vsej Evropi, pirotehnična predstava 'Full Circle', ustanovitev lastnega 'Simboličnega orkestra, nagrada BBC World Music Award so dogodki, ki so nas spremljali.