Legendarnega Planta smo lahko letos videli v živo tudi v Sloveniji. Foto: EPA
Legendarnega Planta smo lahko letos videli v živo tudi v Sloveniji. Foto: EPA
Jimmy Page in Robert Plant
Septembra leta 2008 bo minilo natanko 40 let od ustanovitve skupine Led Zeppelin, ki je pustila velik pečat v zgodovini rockglasbe. Foto: EPA

Na spletni loteriji se je za 18.000 vstopnic za koncert, ki so ga preložili za mesec dni, potem ko si je kitarist Jimmy Page zlomil prst, potegovalo okoli 20 milijonov ljudi. Na odru se bodo pojavili ustanovni člani skupine Page, John Paul Jones in Robert Plant, medtem ko bo za bobne namesto Johna Bonhama, ki je umrl leta 1980, sedel njegov 41-letni sin Jason.

Obljubljajo dve uri uspešnic
Rockerji, ki so danes stari okoli 60 let, so obljubili, da bodo na koncertu dali vse od sebe in bodo med dveurnim nastopom odigrali svoje največje uspešnice, med katerimi so tudi Stairway to Heaven, Whole Lotta Love, Kashmir in Communication Breakdown.

Skupina, zanimivo, med svojim delovanjem ni izdala niti enega singla, zadnjič pa so nastopili leta 1988 na koncertu ob 40. obletnici založbe Atlantic Records. Tokrat pa naj bi se Zeppelini na koncertu poklonili Ahmetu Ertegunu, pokojnemu ustanovitelju te diskografske hiše, s katero so "davnega" leta 1968 podpisali pogodbo.

Zeppelini - Picasso rocka
"Nove generacije pa tudi ljudje, ki se skupine spominjajo iz njihovih začetkov, so zelo vznemirjeni. Povratniške turneje so v zadnjih letih postale velika stvar. Na oder sta se znova vrnili skupini The Police in Genesisi, to pa je eden od tistih koncertov, za katerega nihče nikoli ni verjel, da se bo res zgodil. Led Zeppelin so Picasso rockglasbe, njihovi albumi pa so se uspešno upirali zobu časa," je ob tej priložnosti za BBC povedal novinar revije Uncut Chris Roberts.