Avgusta so The Stroj premierno uprizorili novo odrsko produkcijo KamenOgenjKostKladivo, oktobra pa bodo v samozaložbi izdali še istoimenski album. Foto: Valter Leban
Avgusta so The Stroj premierno uprizorili novo odrsko produkcijo KamenOgenjKostKladivo, oktobra pa bodo v samozaložbi izdali še istoimenski album. Foto: Valter Leban

Pred četrtkovo premiero albuma KamenOgenjKostKladivo v Kinu Šiška je zasedba izdala singel Tretja moč s predpremiernega nastopa v Ajdovščini avgusta letos.

Ustanovitveni član in vodja kolektiva Primož Obrežan je ob tem povedal: "Kompozicijo Tretja moč smo ustvarili kot hommage našim začetkom, ko so bili odpadni plastični sodi naš edini inštrumentarij. Drugače od preostalega materiala na albumu, ki je prvotno nastal z računalnikom, smo Tretjo moč gradili na vajah, med procesom uvajanja novih članov kolektiva, zato ima v tem kontekstu kompozicija tudi močan iniciacijski vidik. Kljub ritmični preprostosti nosi skladba nalezljivo energijo, ki poslušalca prevzame z dinamično medigro ritma in arhetipskega besedila."

The Stroj so v 27 letih s svojo industrijsko in prvinsko zvočno kuliso izrezali nišo na svetovni avantgardni sceni. Ustanovljeni so bili v poznih 90. letih prejšnjega stoletja in hitro so pritegnili pozornost z inovativno uporabo nekonvencionalnih tolkal iz odpadnega železa, strojev in najdenih predmetov, s katerimi so oblikovali edinstveno surov, mehanski zvok. Zanje so značilni teatralni, vizualno navdušujoči nastopi z elementi uprizoritvenih umetnosti s temno, atmosferično estetiko in ritmično natančnostjo.

Tako so navdušili občinstvo na različnih mednarodnih festivalih, kot sta BBC Music Live Festival in Singapore Art Festival.

Z leti so se razvijali, eksperimentirali z elektronskimi elementi in raziskovali odnos med človekom, strojem in glasbo.