Zaigrale bodo na enem največjih festivalov. Foto: Reuters
Zaigrale bodo na enem največjih festivalov. Foto: Reuters

Pokrivala in visokooktanski metal so značilnost muslimanskega ženskega težkometalnega tria indonezijske zasedbe Voice of Baceprot. Skupina je že igrala na odrih od Združenih držav do Francije, a prihajajoči konec tedna bo zanje nekaj res posebnega.

Trio bo v petek namreč postal prva indonezijska zasedba, ki bo igrala na kultnem festivalu Glastonbury, enem največjih na svetu, in sicer ob boku velikanom glasbene industrije, kot so Coldplay in Shania Twain.

To bo za mlade ženske največji nastop doslej, za povrh še daleč stran od njihove domače vasi Garut v indonezijski provinci Zahodna Java.

Z drzno in nekonvencionalno glasbo so se Voice of Baceprot – beseda, ki pomeni "hrup" – uvrstile tudi na naslovnico britanske revije New Musical Express in si prislužile pohvale nekdanjega kitarista zasedbe Rage Against the Machine Toma Morella.

Poleg glasbe se je trojica odločila izpodbijati stereotipe, da so muslimanke skromne in šibke, kot tudi, da so muslimani na splošno nasilni, je povedala pevka in kitaristka zasedbe, 24-letna Firda Marsya Kurnia.

Družina upala, da lahko prežene ljubezen do metala

Indonezija je največja večinsko muslimanska država na svetu, saj muslimani predstavljajo 90 odstotkov te 270-milijonske države. Skupina opeva opolnomočenje žensk in je kritična do osredotočanja na videz namesto na glasbo in okolje, je še povedala Kurnia.

Vidi, Marsja in 24-letna bobnarka Euis Siti Aisjah so se spoznale v islamski šoli in leta 2014 ustanovile skupino. Da ljubijo težki metal, je presenečenje, pravijo, saj so bile kot deklice potopljene predvsem v indonezijski pop. Njihova ljubezen do metala se je pojavila, ko so slišale album Toxicity ameriške skupine System of a Down. Poslušale so ga na računalniku svoje šolske svetovalne delavke, za katero pravijo, da je bila njihova največja podpora.

Marsja je dejala, da je bil najtežji izziv za Voice of Baceprot spopadanje s stigmami tako doma kot v tujini. "V naši vasi je metal nekaj satanističnega – ni primeren za ženske, kaj šele za ženske v hidžabu," je povedala Vidi. Marsja je povedala, da ji je družina nekoč predlagala, da obišče kakšen islamski obred zdravljenja, v upanju, da bo pregnala svojo ljubezen do te glasbe. "Na začetku se nam je zdelo, da nimamo doma, v katerega bi se vrnile," je še dejala.