V Zvezdi bo 7. julija nastopila tudi Neisha. Foto: RTV SLO
V Zvezdi bo 7. julija nastopila tudi Neisha. Foto: RTV SLO
Linkin Park
Kalifornijci Linkin Park bodo poleteli v Tokio. Foto: EPA

Ljubljana se bo namreč 7. julija s koncertom na Kongresnem trgu pridružila mednarodni okoljevarstveni pobudi Live Earth, v okviru katere bodo glasbeniki in okoljevarstveniki v več mestih po svetu opozorili na usodne podnebne spremembe, ki jih povzročamo ljudje. Brezplačen koncert Rock za prihodnje generacije se bo začel ob 16.00, do 22.00 pa bodo med drugim nastopili Peter Lovšin, Jadranka Juras, Neisha, Tinkara Kovač, skupina Avtomobili in Anja Bukovec.

Sodni dan je že tu
Na predstavitvi pobude sta spregovorila Peter Lovšin in Jadranka Juras. Lovšin je obudil spomine na ljubezen do znanstvene fantastike, ki jo je čas približal tako nepričakovano sunkovito "da je sodni dan tukaj in mi moramo biti zraven". Jadranka Juras pa je kot razlog za podporo pobudi navedla fenomen popkulture, preko katerega glasbeniki najlažje dosežejo mlade, ki jim bo pravzaprav izstavljen račun za naše ravnanje s planetom. Tanja Cegnar z Agencije za okolje je opozorila, da je območje Slovenije še posebej dovzetno za spremembe podnebja.

Kje bodo pomagali planetu?
Koncert Live Earth bo 7. julija potekal 24 ur na vseh celinah. Na stadionu Wembley v Londonu bodo med drugim nastopili Madonna, John Legend in skupine Keane, Duran Duran, Red Hot Chili Peppers in Snow Patrol. Na stadionu Giantsov v New Yorku bodo igrali tudi Bon Jovi, Fall Out Boy in The Police, v Tokiu bo prvo ime večera Linkin Park, v Hamburgu bodo nastopili Chris Cornell, Enrique Iglesias, Mando Diao in Shakira, koncerti, ki so jih organizatorji poimenovali The Concerts for a Climate in Crisis (Koncerti za podnebje v krizi) pa bodo še v Braziliji, Južnoafriški republiki, na Kitajskem in v Avstraliji.