Na seznam nastopajočih na Kongresnem trgu se je vpisala tudi Tinkara Kovač. Foto: Miro Majcen/Dallas
Na seznam nastopajočih na Kongresnem trgu se je vpisala tudi Tinkara Kovač. Foto: Miro Majcen/Dallas
Jadranka Juras
Da se je akciji priključila tudi Jadranka Juras, ni presenetljivo, saj je že dolgo znana kot borka za pravice živali. Foto: RTV SLO

Na Kongresnem trgu bo tako v soboto med 16.00 in 22.00 potekal koncert Rock za prihodnje generacije; ta bo osnovno sporočilo dogodka Live Earth nadgradil z zavzemanjem za boljše medsebojne odnose. Ravno odnos do okolja je delno tudi odraz odnosov med ljudmi - tako kot postopamo s svojimi bližnjimi, ravnamo tudi z okoljem. Obenem pa naš odnos do okolja izdaja tudi naš odnos oziroma naše spoštovanje do prihodnjih generacij. Ravno zato so organizatorji koncert poimenovali Rock za prihodnje generacije.



S podporo ljubljanskega župana
Dogodek, ki ga bosta povezovala Andrej Karoli in Matej Praprotnik, bodo med drugim podprli tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič, Jože Hudeček, vodja predstavništva Evropske komisije RS Mihela Zupančič, publicistka in poslanka Evropskega parlamenta Mojca Drčar Murko, mis universe Tjaša Kokalj, Jure Košir in Matic Skube, Jan Plestenjak, ambasadorka Unicefa Milena Zupančič in mnogi drugi.

'Pravi' koncert Live Earth bo potekal v devetih mestih po vsem svetu. V zadnjem trenutku je bila na seznam dodana tudi ameriška prestolnica Washington D. C. V ZDA se bodo za okolje z glasbo bojevali še v New Jerseyju, koncerti pa bodo tudi v Londonu, Hamburgu, Riu de Janeiru, Johannesburgu, Tokiu, Sydneyju in Šanghaju. Na vseh koncertih skupaj bo nastopilo okoli 150 glasbenikov, ki naj bi jih v neposrednem prenosu spremljalo kar dve milijardi ljudi.

Neuradni koncert celo na Antarktiki
Tako kot pri nas so se tudi številni glasbeniki drugod po svetu spontano priključili akciji. Najbolj zanimiv 'neuradni' koncert Live Earth bo verjetno tisti, ki se bo zgodil na Antarktiki. Ta bo obenem tudi najmanjši. Pet članov raziskovalne postaje na Antarktiki bo nastopilo pred 17 svojimi kolegi.

Niz koncertov, za katerega je pobudo prvi podal nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore, nadaljuje izročilo globalnih dobrodelnih akcij glasbenikov, za katere je standard leta 1985 postavil znameniti koncert Live Aid.