Bora Đorđević (1952–2024). Foto: Facebook stran skupine Riblja Čorba
Bora Đorđević (1952–2024). Foto: Facebook stran skupine Riblja Čorba

V avgustu so člani zasedbe Riblja čorba sporočili, da se je zdravstveno stanje pevca Bore Đorđevića poslabšalo. Zaradi hude pljučnice in poslabšanja kronične obstruktivne bolezni pljuč so mu zdravniki tudi prepovedali potovati in se pretirano naprezati. "Kot vedno bomo premagali bolezen in takoj, ko bo Bora okreval, se vidimo na novih nastopih," so takrat še napovedali.

V zadnjih dneh pa je bil hospitaliziran v ljubljanskem kliničnem centru. Glasbenika, ki je zadnjih deset let živel v slovenski prestolnici, kjer se je tretjič poročil, so zdravili z antibiotiki in kisikom. Ker pa se stanje ni izboljšalo, so ga priklopili tudi na ventilator. Danes pa so njegovi kolegi sporočili žalostno novico.

"Spoštovani prijatelji, z žalostjo vas obveščamo, da nas je zapustil naš prijatelj in brat, Borislav Bora Đorđević. Počivaj v miru, dragi naš Boki," je v objavi na družbenih omrežjih sporočila Riblja čorba. Bora, ki se je rodil 1. novembra 1952 v Čačku, je bil star 71 let, za seboj pa je pustil sina Borisa, ki se mu je rodil v prvem zakonu z ženo Dragano, srednješolsko ljubeznijo.

Uradno je Riblja čorba nastala leta 1978 in še istega leta objavila svoj znameniti singel s pesmijo Lutka z naslovne strani, ki ostaja ena najbolj priljubljenih skladb skupine. Foto: Radio Capodistria/MMC
Uradno je Riblja čorba nastala leta 1978 in še istega leta objavila svoj znameniti singel s pesmijo Lutka z naslovne strani, ki ostaja ena najbolj priljubljenih skladb skupine. Foto: Radio Capodistria/MMC

Z Ribljo čorbo je izdal okoli 20 albumov

Z glasbo se je Đorđević začel ukvarjati že v mladosti v rodnem Čačku, leta 1972 pa je ustanovil svoj prvi akustični sestav Zajedno, s katerim je posnel nekaj pesmi. Iz več različnih zasedb je pozneje nastala Riblja čorba, v kateri se je razvijal kot pevec ter glavni avtor besedil in glasbe, igral je tudi akustično kitaro.

Uradno je Riblja čorba nastala leta 1978 in še istega leta izdala svoj znameniti singel s pesmijo Lutka z naslovne strani, ki je postala ena najbolj priljubljenih pesmi skupine. Med najbolj uspešne rokerske zasedbe nekdanje skupne države se je vpisala že z debitantskim albumom Kost u grlu leta 1979, svoj status pa je utrdila s Pokvarenom maštom i prljavim strastima (1981) in Mrtvo prirodo (1981).

Tretja plošča je bila takrat verjetno najbolj prodajana plošča jugoslovanske scene, ki je bila tedaj ena najmočnejših rokerskih scen v Evropi. Končno število se je ustavilo pri 450.000 izvodih, na njej so se znašle uspešnice Volim, volim žene, Pekar, lekar, apotekar, Na zapadu ništa novo in Neću da ispadnem životinja.

Zaradi provokativnih besedil se je skupina znašla pod drobnogledom oblasti, vendar glasbenikov to ni ustavilo. Vstopnice so bile razgrabljene, kjer koli se je Riblja čorba pojavila. Na koncertu v Zagrebu so do smrti pohodili mladoletnico, mediji pa so tragedijo izkoristili za obračun s skupino in rockglasbo nasploh. Zaradi stiha "za ideale ginu budale" v pesmi Na zapadu ništa novo so se srečali tudi z zahtevo po prepovedi plošče, pa tudi s prekinitvami in odpovedmi koncertov, ker da njihovo vedenje ni v skladu s socialistično moralo.

Đorđević se je rad dotikal aktualnih političnih tem, primer sta skladbi Tito je vaš in Al Kapone. Z Ribljo čorbo je izdal okoli 20 albumov, kot izredno ploden ustvarjalec pa je prispeval pesmi tudi za druge izvajalce, kot so Miki Jevremović, Maja Odžaklijevska, Bisera Veletanlić, Oliver Mandić, Generacija 5, Dejan Cukić in Legende. Prejel je srbsko odlikovanje za umetniške zasluge.

Sorodna novica Bora: Eno opravičilo je bilo dovolj

Sporna politična prepričanja

Razburjala so njegova politična stališča – v 90. letih je bil med razpadom Jugoslavije podpornik Slobodana Miloševića in član nacionalistične Nove demokratske stranke Srbije. Delu slovenskega občinstva se je tedaj zameril, ko je leta 1991 ob osamosvajanju Slovence označil za "bečke konjušare" (dunajske kočijaže). Pozneje se je za izjavo opravičil. "Nihče nima pravice – niti jaz – da etiketo lepi celotnemu narodu," je leta 2009 pred vrnitvijo na slovenske odre povedal v pogovoru za MMC.

Številnih oboževalcev v Sloveniji zaradi te oznake kljub temu ni izgubil. S skupino je leta 2017 ob 40-letnici delovanja napolnil ljubljanske Stožice.

Selitev v Slovenijo

Pred desetletjem se je zaradi nove partnerke Đorđević iz ljubega mu Beograda preselil v Slovenijo. Spoznal jo je po ločitvi od žene, 28 let mlajše Aleksandre, s katero sta bila poročena štiri leta. Predtem je bil pevec vrsto let poročen z Dragano Đorđević, s katero ima tudi dva otroka. Ločila sta se leta 2007, ko je Đorđević na turneji v ZDA spoznal Aleksandro.

Riblja Čorba je leta 2017 napolnila Stožice. Foto: Sandi Fišer
Riblja Čorba je leta 2017 napolnila Stožice. Foto: Sandi Fišer

Aleksandar Vučić: Odšel je velikan

Ob njegovi smrti, saj je kljub spornim političnim stališčem v delu nekdanje skupne države veljal za legendo, se mu številni poklanjajo na družbenih omrežjih. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ob tem zapisal: “Odšel je velikan, odšel je naš Bora. Dolgujemo mu za njegove pesmi in veliko ljubezni do Srbije. Večna slava mu in Bog naj odreši njegovo dušo. Nad cerkvijo svetega Marka se je zdanilo in tako bo tudi v desetletjih, ki prihajajo.”