Lasse Wellander (1952–2023). Foto: Facebook/ABBA
Lasse Wellander (1952–2023). Foto: Facebook/ABBA

Wellander je umrl po kratki bitki z rakom, obkrožen z najbližjimi, je sporočila njegova družina.
Skupina ABBA se je od njega poslovila z naslednjimi besedami: "Lasse je bil čudovit glasbenik. Njegov ustvarjalni prispevek v snemalnem studiu in kitarski nastopi na odru so bili izjemni. Žalosti nas njegova tragična in prezgodnja smrt. Vedno se bomo spominjamo prijaznih besed, smisla za humor, nasmejanega obraza in glasbene briljantnosti človeka, ki je imel izjemno pomembno vlogo v zgodbi skupine ABBA. Močno ga bomo pogrešali in nikoli ga ne bomo pozabili."

Wellander je bil rojen leta 1952. Z ABBO je prvič sodeloval v oktobru leta 1974, ko so posneli pesmi Intermezzo No.1 in Crazy World. Kmalu je postal glavni kitarist zasedbe, s skupino je bil tudi na največjih koncertnih turnejah leta 1975, 1977, 1979 in 1980, piše CNN.

Tudi ko so se člani zasedbe Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson, Björn Ulvaeus in Agnetha Fältskog leta 1982 razšli, je Wellander še naprej sodeloval z moškim delom skupine.
Poleg tega je v 80. letih sodeloval tudi z drugimi skupinami, med drugimi z Low Budget Blues Band, Zkiffz, Little Mike and the Sweet Soul Music Band in Stockholm All Stars. Izdal je tudi sedem samostojnih albumov in postal prejemnik več švedskih glasbenih nagrad.