The Monkees: z leve Jones, Tork, Dolenz, Nesmith. Foto: AP
The Monkees: z leve Jones, Tork, Dolenz, Nesmith. Foto: AP

"Michael Nesmith je umrl danes zjutraj na svojem domu, obkrožen z družino, mirno in naravne smrti," je v izjavi sporočila njegova družina.

Nesmith je bil avtor številnih pesmi Monkeesov, kot so Mary Mary, Circle Sky, Listen to the Band in The Girl I Knew Somewhere.

The Monkees so nastali leta 1965, poleg Nesmitha so bend sestavljali še umrla Peter Tork in Davy Jones ter zadnji živeči monkee, "slovenski sin" Mickey Dolenz.

"Monkee z zeleno volneno kapo" – s katero je Nesmith nastopal v seriji The Monkees, ki prikazuje dogodivščine in tegobe mladega ameriška benda pri prodoru na glasbeno sceno, igralci pa so kar člani benda sami – je zagovarjal neodvisnost pri glasbenem ustvarjanju.

Nesmith (desno) in Dolenz na letošnji poslovilni turneji. Foto: AP
Nesmith (desno) in Dolenz na letošnji poslovilni turneji. Foto: AP

Zaradi njegovega vztrajanja so se Monkeesi leta 1967 razšli s producentom Danom Kirshnerjem in v naslednjih treh letih glasbo izdajali sami.

"Bili smo otroci z lastnim okusom za glasbo in bili smo preprosto veselejši, ko smo izvajali pesmi, ki so nam bile všeč in/ali smo jih sami napisali, kot pa pesmi, ki so nam jih predali," je leta 2012 dejal za Rolling Stone.

Za verjetno najbolj poznano pesem zasedbe The Monkees, I'm a Believer iz leta 1966, je besedilo napisal Neil Diamond.

The Monkees so se razšli leta 1970. Nesmith je po razhodu ustanovil skupino First National Band, s katerimi se je podal v zvoke country-rocka in posnel več albumov.

V 90. letih se je vrnil k zasedbi The Monkees, s katerimi so imeli več turnej, na katerih so večinoma preigravali stare hite. Prav letos sta Nesmith in Dolenz napovedala poslovilno turnejo. Zadnji koncert so odigrali 14. novembra v Los Angelesu.